Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от окупацията на Западните български покрайнини

Снимка: БГНЕС

След Първата световна война /1914-1918/ и решението на Ньойския мирен договор през 1919 г., на 6 ноември 1920 г. армията на Сърбия окупира Западните покрайнини (129 селища в Царибродско, Босилеградско, и Струмишко) с площ 1545 кв. км и население близо 65 000 души. В знак на протест Народното събрание на България прекратява заседанията си и обявява 3-дневен национален траур. 

Символ на окупацията става черната забрадка. Българките в окупираните земи слагат черни забрадки в знак на национален траур, а прокараната по този начин граница е наречена от местните българи "Черната граница". В окупираните територии сърбите закриват 7 училища и 45 църкви.

Въпреки пандемичната обстановка, Културно-информационният център "Босилеград", Сдружение ГЛАС и Демократичният съюз на българите в Босилеград /Сърбия/, символично ще отбележат Деня на Западните покрайнини и 100 години от окупацията - с минута мълчание за жертвите, загинали на границата, съобщи Културно-информационният център "Босилеград".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30