Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реорганизация в медицинската помощ заради разрастването на Covid-19

Снимка: БТА

С двуседмична заболеваемост от над 300 на 100 000 души, епидемията от новия коронавирус в България навлиза в сериозна фаза, което налага и нова организация на медицинската помощ, съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

За да се обезпечи реорганизацията, до края на годината ще бъдат приложени нови мерки на обща стойност 80 милиона лева. Очаква се Министерският съвет да заседава по темата в понеделник, 9 ноември.

За доболнична помощ, с цел укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари, ще бъдат отпуснати по 1000 лева на всеки лекар. „Разбираме, че усилията на нашите колеги – общопрактикуващите лекари, стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден. По последни данни всеки трети от тестваните български граждани е положителен“ – обясни проф. Ангелов.

В някои от Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ)в София и в по-големите градове на страната ще бъдат разкрити специализирани Covid зони. Екипът, който ще работи в тях - лекар, сестра и лаборант, ще получава допълнително към заплатите си по 1000 лева и още 10 лева за преминал пациент. В специализираните зони на ДКЦ, по преценка на лекаря, ще се извършва клиничен преглед, тест за Covid, лабораторни изследвания за кръв и образно изследване на белия дроб.

В лечебните заведения капацитетът ще бъде увеличен от 10% на 20% за поддържане на готовност за Covid легла във всички болници, съобщи още здравният министър. За лечебните заведения, които бъдат определени със заповед и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата си, ще бъдат отпуснати допълнително 50 милиона лева.  

Ще бъдат закупени и антигенни тестове за пациенти, които проявяват клинична картина на Covid-19.

Още информация от брифинга на здравния министър, можете да прочетете ТУК

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40