Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Визуалната памет на България през 20 век в нова платформа

Снимка: visualarchive.bg

Казват, че една снимка говори повече от стотици думи. Затова интересът към черно-белите кадри от миналото е толкова голям и винаги предизвиква емоция. А какво да кажем, когато става дума за снимки от едно близко минало, което все още не е достатъчно осмислено? Български визуален архив е една нова платформа, която стартира тези дни във виртуалното пространство. Тя има за цел именно това – да покаже по безпристрастен начин, чисто документално България през белязания от исторически превратности и спорни моменти XX век.

Как е протичал животът на обикновените българи непосредствено след Първата световна война, как са изглеждали градовете ни след навлизането на съветската армия в страната? Как са живеели българите през социализма, как народът манифестирал под строй с плакати „Вечна дружба КПСС - БКП“ , как са изглеждали селскостопанските труженици, ами учениците със строгите соц. униформи? И още и още визуална информация за житието и битието на хиляди българи, които отдавна не са сред нас, вече е достъпна в онлайн пространството.


Инициативата е на група млади хора от т.нар. поколение на Прехода, необременено от историческите клишета и предубеждения. „Това е дигитален архив, изграден на базата на общност от дарители. Той е свободно достъпен и може да бъде безвъзмездно свалян от потребителите, защото е с уредени авторски права“ – казва за Радио България Тихомир Стоянов, ръководител на платформата.

Идеята възникнала от големия интерес към архива ImaginaryАrchive в Инстаграм. В него Тихомир представя живота на рода Стоянови, като събирателен образ на едно българско семейство през 20-ти век.

„Хората започнаха да ми предлагат да прибавя и техни семейни снимки от същия период и така решихме да създадем Български визуален архив с кадри на дарители. Проектът ни получи подкрепата на Столична програма “Култура” 2019 г.“


Сайтът стартира с няколко хиляди кадри. Всички те са придружени с обяснителни текстове. „Целта е да създадем общност от дарители, както и да накараме публиката да коментира и да добавя съдържание към снимките, с идеята да обогатим представите ни за България през XX в.“ – казва Тихомир. И още:

„Повечето снимки са любителски по повод празници, екскурзии, ежедневието на българина. Чрез тях потребителите ще научават за различни традиции, нрави и исторически събития, белязали 20-ти  век. Имаме заснети моменти от честването на юбилеи по времето на социализма, от различни манифестации, откриването на паметници, на сгради.“


Основателите на платформата залагат на големия интерес в българското общество към историята на 20-ти век. „В България има едно носталгично, и дори меланхолично усещане за миналото“ - казва Тихомир и добавя:

„Има снимки, които могат да предизвикат големи дебати за местонахожданието, какво се случва на тях, кои са участниците и пр. Би трябвало да се получат интересни дискусии. Всъщност това е нашето желание - хората да се забавляват и да се опитват да осмислят този 100-годишен отрязък от миналото ни.“

Снимки: visualarchive.bg

Още от категорията

Отдаваме почит на светците Гавриил Лесновски и Прохор Пчински

На 15 януари православната църква почита преподобния Гавриил Лесновски. Той е един от тримата велики последователи на покровителя на българския народ св. Иван Рилски. Преподобният Гавриил е живял през ХІ-ХІІ век. Роден е в с. Осиче в днешна Северна..

публикувано на 15.01.22 в 11:19

25 г. от щурма на Народното събрание

Днес се навършват 25 г. от обсадата на Народното събрание по време на масовите протести срещу управлението на БСП, довели до падането на правителството на Жан Виденов. Кулминацията е през нощта на 10 януари 1997 г., когато хиляди граждани щурмуват..

публикувано на 10.01.22 в 09:15

Арменците празнуват Коледа и Богоявление заедно

На 6 януари българските арменци и сънародниците им по света празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. На Рождество Христово арменците се поздравяват с думите - "Христос се роди и богояви да бъде..

публикувано на 06.01.22 в 10:38
Подкасти от БНР