Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доболничната помощ с нови отговорности в борбата с Covid-19

Снимка: архив

В началото на седмицата стана ясно, че в 50 поликлиники в страната ще заработят т.нар. Covid-зони. От тях 10 ще бъдат в района на София и около 40 на територията на страната. Очаква се първите диагностични центрове да заработят още тази седмица, като за целта ще бъдат отпуснати 6 млн. лв. за финансирането им. По този начин част от натоварването на Covid-отделенията в болниците ще се поеме от специалните звена в поликлиниките. В тях ще се извършва клиничен преглед от лекар, безплатен антигенен тест, кръвни изследвания и при нужда рентгенова снимка на бял дроб.

"За нас не е проблем бързо да направим такава Covid-зона, тъй като ние правим това и в момента отбеляза в интервю за БНР д-р Васил Василев, директор на столичния12-ти Диагностично консултативен център. – Covid пациентите са сред нас.И в момента единият рентген е отделен за тези болни, а другия е за всички останали. Веднага направихме организация с външен вход и изход към сградата на Covid-зоната. Пациентът влиза и му се прави бърз антигенен тест. Резултатът излиза до 30 минути. И ако пациентът се нуждае от преглед, в съседство има лекарски кабинет с лекар и медицинска сестра. При назначени кръвни изследвания и рентген, такива ще му се направят, без да има досег с други пациенти. Всички изследвания ще могат да бъдат получени по електронен път. Благодарен съм на целия ми екип, който застава зад мен. Работим от началото на пандемията. Ще имам и двама специализанти, които ще се включат в нашия график."

Хората, при които се установи, че е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от спешна помощ до съответното лечебно заведение. За пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще се грижат личните си лекари, както и досега. Като допълнителен стимул, общопрактикуващите лекари, които проследяват пациенти с Covid, ще получават по 1000 лв. Изискването е те ежедневно да отразяват състоянието на болните в системата и да им дават предписания, при домашно посещение или по телефона, как да се лекуват. Направленията за изследванията ще се назначават електронно, като личните лекари ще могат да назначават и бързи антигенни тестове, при наличие на определени симптоми.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09