Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Израел ще задълбочават отношенията си

Снимка: mfa.bg

Външните министри на България и Израел Екатерина Захариева и Габи Ашкенази се договориха двете страни да задълбочат сътрудничеството в области от взаимен интерес, включително енергетиката, туризма, търговията. По време на първото си официално посещение в Израел Захариева изтъкна, че за 30-те десетилетия от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни "Израел остава най-близкият приятел и стратегически партньор на България в Близкия изток“.

Габи Ашкенази, чийто баща е български евреин от Пловдив,  изказа благодарност пред Екатерина Захариева за спасяването на българските евреи. „Всички евреи, целият народ на Израел завинаги ще помни тези, които застанаха до нас по време на най-мрачния период в историята особено на Европа, каза Ашкенази“. Той специално благодари на българското правителство за усилията му в борбата с антисемитизма и усилията за предотвратяването на „Луков марш“.

По време на визитата си Захариева се е срещнала и с премиера Бенямин Нетаняху, и президента Реувен Ривлин, съобщават от българското Министерство на външните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средната брутна работна заплата в България достигна 2296 лева 

През второто тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата в България нараства с 4.5% спрямо първото тримесечие на 2024 г. и достига 2296 лева, показват данните на НСИ. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение,..

публикувано на 12.08.24 в 14:49

Животните и духовата музика пълнят сърцето на фермера Крум Младенов

Че носи Божий дар в душата си, усеща в най-ранна възраст сред простора на поляните. " От дете, пасейки овците на дядо ми накрай село, като чуя тъпана на Сливовишката духова музика, хвърлям тоягата и тичам на площада ". Първите уроци взема от дядо..

публикувано на 12.08.24 в 09:00

Военнослужещи провеждат отворено занятие по алпийска подготовка в Смолян

Отворено занятие по алпийска подготовка ще се състои днес пред Родопския драматичен театър в Смолян. Събитието на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски е по повод Международния ден на младежта. По време на занятието ще бъдат..

публикувано на 12.08.24 в 06:00