Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Доган е подал документи да се откаже от собствеността в ТЕЦ "Варна"

ТЕЦ „Варна“
Снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска да върне обратно собствеността в ТЕЦ "Варна" на ексминистър, съобщи в-к "24 часа". В Търговския регистър на 12 август е внесено искане 100% от централата отново да станат собственост на фирма "Сигда". В момента акциите на ТЕЦ-а се държат от "Сигда инвестмънт", в която 30% дял имат Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски", а мажоритарен акционер е Ахмед Доган.

През 2017 г. Папазов купи ТЕЦ "Варна" чрез "Сигда" от чешката ЧЕЗ. През август 2018 г. Ахмед Доган придоби 70% от централата. Промяната в собствеността е заявена само 3 дни след като Комисията за борба с корупцията обяви, че разследва как се похарчени парите от кредита за 148 млн. лв., който бизнесменът Румен Гайтански взе от държавната Българска банка за развитие, а част от кредита е пренасочена по сделката за придобиване от Доган на ТЕЦ "Варна", предава БГНЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разследват незаконен кредит на Румен Гайтански, с който е купен ТЕЦ "Варна"

Прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански в София. В Кърджали се провежда акция в офиси на фирми, близки до бившия кмет Хасан Азис. Проверяващи са влезли и при бившия директор на държавната..

публикувано на 14.08.24 в 11:49

Птицевъдите искат да бъде спрян вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако не се случи. Според Даниел..

публикувано на 14.08.24 в 10:47

България е домакин на последния етап от регатата TID 2024

Във Видин посрещнаха участниците в 67-та международна туристическа регата TID 2024 (Tour International Danubien - TID) 2024. Над 130 участници от 10 държави акостираха на дунавския бряг при крепостта Баба Вида. Видин е втората спирка на регатата в..

публикувано на 14.08.24 в 09:14