Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пороците на днешните подрастващи

България отчита спад на употребата на наркотици сред 15-16 годишните

82 % от българските ученици на 15-16 годишна възраст вече са  употребявали алкохол. Това показват данните от новия доклад на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), на базата на проучване в 35 европейски държави. Изводът: употребата на алкохол остава висока сред подрастващите в Европа, като средно над три четвърти (79%) от учениците са употребявали алкохол през живота си и почти половината (47%) през последния месец. Макар и числата да са стряскащи, тенденцията е за сравнително постоянен спад, като нивата сега са по-ниски в сравнение с 2003 г., когато и двата показателя достигнаха пик – съответно 91%  и 63% (88% и 65 % за България), твърдят експертите.


Намалява и „тежкото епизодично пиене“ сред учениците. През 2019 година 42на сто от анкетираните тийнейджъри в България са споделили, че им се е случвало да употребят пет питиета за един ден, като за Европа този процент е 34. Пик в това отношение е отчетен през 2007 г. – 43% за ESPAD и 47% за България. Данните показват, че разликата между половете в разпространението на този модел на употреба на алкохол се е стеснила с времето. Интересното обаче е, че в страната ни момичетата имат превес – 44% са декларирали такова поведение, докато то се е случвало при 39 % от момчетата. И за да има база за сравнение ще посочим, че в останалите държави от проучването съотношението е следното: момчета 36%, момичета 34%. Промените в регулациите за употребата на алкохол на национално ниво може да са допринесли за намаляването й сред младите хора, същото важи и по отношение на тютюнопушенето, констатират анализаторите.

България е на второ място след Словакия по ранно започване на употреба на цигари и на първо място по ежедневната им употреба сред 16-годишните. Но цялостната тенденция е към спад на тютюнопушенето сред учениците.

Новите данни обаче разкриват високо разпространение на пушенето на електронни цигари – употребяват ги 40% от европейските младежи-пушачи. В страната ни електронните цигари също са добили популярност и българските ученици са на шесто място по ранно начало на употребата им.

Намалява употребата на незаконни наркотици, но има загриженост за високорисковата употреба на канабис, лекарствата с рецепта и новите психоактивни вещества, констатира анализът на резултатите от проучването.


Средно 1 на 6 ученици (17%) съобщават, че са използвали незаконни наркотични вещества поне веднъж в живота си. България е сред държавите където има значително намаление на употребата на някакво наркотично вещество поне веднъж в живота спрямо предишното проучване – от 30% през 2015 г. на 19% през 2019 г.

Най-популярният опиат сред учениците си остава канабисът, като 16 % от европейските младежи са го употребявали поне веднъж в живота си. В България употребата на канабис е малко над средната за Европа. Отново прави впечатление, че в в страната ни относителният дял на момичетата леко превишава този на момчетата по показателя „употреба на канабис поне веднъж в живота“ – нещо, което се отчита в само още две европейски страни – Словакия и Малта.

Доза оптимизъм има във факта, че България е една от държавите, в които учениците най-малко употребяват лекарства без лекарско предписание с цел дрогиране (4,3%). В Европейските страни 6,6% от анкетираните съобщават, че са използвали транквиланти или успокоителни, а 4% болкоуспокояващи, „за да се надрусат“.

Хазартът е превърнал в популярна дейност сред учениците в Европа, като 22% от анкетираните съобщават за залагане в поне една игра през последните 12 месеца. България е над средното европейско ниво в това отношение, а 11% от българските ученици са участвали поне веднъж през последната година в онлайн залагания за пари. Оказва се, че риск от пристрастяване има при 7,4% от българчетата.

60% от децата играят дигитални игри в учебните дни. В повечето страни момчетата прекарват два пъти по-дълго време, играейки игри, отколкото момичетата. Същевременно момичетата отделят повече време на социалните медии, често над 6 часа дневно.

Учените се надяват анализът на поведението на 15-16 годишните, осигурен чрез това проучване, да послужи за изработването на ефективни политики за защита на младежкото здраве. Двете национални институции, които си партнират в провеждането на проучването през 2019г. в България, са Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и Националния център по наркомании.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41