Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

20% ръст на сигналите за домашно насилие

Снимка: Pixabay

Пандемията от Covid-19, двумесечният локдаун през пролетта и продължаващите до днес ограничителни противоепидемични мерки, накараха хората да прекарват много повече време в семейна среда, заедно със своите близки. Това може да звучи чудесно за онези семейства, които живеят в мир и разбирателство, но за връзки с проблемни взаимоотношения дългото време заедно се превръща в истински кошмар.  Статистиката за броя и честотата на обажданията към Националната гореща линия за пострадали от насилие сочи, че техен ръст спрямо 2019 година е отчетен още през март и април, а през лятото броят им достига до над 250 месечно.

„Допреди това бяха около 170-190 в рамките на 30 дни“ – уточни в интервю за Радио България Милена Димитрова от Асоциация „Анимус“ - създатели на горещата телефонна линия и допълни: 

„Ако сравним с периода март-май 2019 година, ръстът през тази година е с около 20%. Увеличението се дължи най-вече на това, че жертвите и насилниците се оказаха затворени твърде дълго заедно. Това води до ескалация на напрежение, особено в семейства, в които е имало проблемни взаимоотношения и преди пандемията. Това от своя страна пречи на самите пострадали да поискат и потърсят, тъй като често са ограничавани и контролирани в контактите с техни близки и външния свят. Затова не беше случаен и ръстът на имейлите, които получавахме в този период. Подобен разговор на телефонната линия, предполага жените да могат да се отделят от насилника си за по-дълго време, което невинаги е възможно.”

Михаела Ангелова знае от опит какво е да имаш връзка с насилник. В интервю за БНР тя сподели, че „невидимите белези върху жени, преживели подобна връзка, доста често са психически, емоционални, икономически и други“.

Списък на първите знаци, по които една жена може да разпознае дали е във връзка с насилник, разработва терапевтът Валентина Димитрова от фондация, осигуряваща  дългосрочна подкрепа на жени, жертва на насилие.

„Давам ви пример с един мъж, правещ чести забележки за външния вид на жената, достигащи до ултиматум как тя трябва да изглежда, да се облича, кога да се прибира. Ако закъснее, това често става повод за спорове. Започва и постепенно изолиране от близки и приятели под предлог, че те не са достатъчно добри, като в началото тя смята, че е нещо много повече от тях. След това, лека-полека се преминава към обезценяване на всичко, което тя прави и дава във връзката, значението на това как се чувства, като в един момент, жената бива изцяло подчинена от него.”

Възможно е обезценяването на жената от мъжа, да се дължи и на факта, че тя работи по-ниско платена работа от него, но това не е задължително. Има сигнали, които могат да послужат като аларма за насилие, казва психотерапевтът Валентина Димитрова:

„Когато той спре да подкрепя жената, не търсят заедно решения за съответния финансов проблем в семейството. Насилието е тогава, когато жената започне да бъде подтискана заради желанието ѝ да се занимава с нещо, което я вълнува. Насилие може да имаме и тогава, когато мъжът не работи, а жената е поела цялата издръжка на семейството и въпреки това, той постоянно е недоволен за нещо, изисквайки още и още.”

Силната ревност, която изпитва мъжът към жената често е предвестник за сериозни проблеми в отношенията помежду им. Според Михаела заблудата на жените, че щом ги ревнуват, значи ги обичат е много силна: „Тази заблуда задушава връзката, както и човека, подложен на нея. Това отново е начин за контрол. Ревността е нещо, което води връзката надолу.”

Снимки:  Pixabay

Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Въпреки настоятелните препоръки на властите да си останем у дома с оглед динамичната ситуация покрай разпространението на Covid-19 и новия вариант „Омикрон“,   хората по света и у нас не се отказват да пътуват. В случай, че ви се наложи да..

публикувано на 29.01.22 в 02:00

Заведенията в София бойкотират противоепидемичните мерки

Мащабните съвместни проверки на 5 институции отчетоха, в първия ден от въвеждането на вечерен час и ограничен капацитет на работа (27 януари), че заведенията масово отказват да спазват мерките.  Въпреки актовете за нарушение на заповедта, на стойност между..

публикувано на 28.01.22 в 18:41

Изминаха 24 години от откриването на метрото в София

Софийското метро отбелязва 24 г. от пускането в експлоатация на първия си участък от пет станции. Първото влакче на столичната подземна железница потегля на 28 януари 1998 г., по трасе с дължина 6,4 км. Строителството на първите пет станции..

публикувано на 28.01.22 в 17:04
Подкасти от БНР