Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе посреща майсторския клас на Красимира Стоянова

Красимира Стоянова в "Русалка"
Снимка: Виенска държавна опера

Заключителният концерт на участниците от майсторския клас на именитата ни оперна певица Красимира Стоянова е насрочен за 19:00 часа в зала "Филхармония" в Русе, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Държавната опера в крайдунавския град.

Концертът е посветен на 60-годишнината от създаването на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. В него ще се включи и оркестърът на русенската опера с диригент Димитър Косев.

Самата Красимира Стоянова е завършила музикалното училище в Русе със специалност цигулка. След това дипломира в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив с няколко специалности - цигулка, пеене и музикална педагогика. Работи в продължение на няколко години като цигулар. Дебюта си на оперната сцена прави в Софийската опера. От 1999 до 2003 г. е щатна солистка на Виенската Щатсопер, а от 2003 г. е постоянен гост - солист.


Красимира Стоянова е предложена за Почетен гражданин на Русе. Очаква се общинските съветници да гласуват предложението за това на предстоящата си сесия в четвъртък, 19 ноември 2020 г.

За операта и живота с нея, чуйте в интервю на Красимира Стоянова за Радио България от 2016 г. 

Съставил: Красимир Мартинов

Снимки: Wiener Staatsoper, Semperoper Dresden



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00