Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина генералният директор на БТА Максим Минчев

Снимка: БТА

След кратко боледуване почина дългогодишният генерален директор на БТА Максим Минчев. 

Той е роден през 1953 г. в София. Завършил е журналистика в Лвов, Украйна, и педагогика във Военната академия „Г.С. Раковски”. Бил е стипендиант на НАТО в Брюксел. През 2016 г. е избран за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, а през 2018 г. получи тригодишен мандат и като негов президент. 

Максим Минчев е и инициатор на световните срещи на българските медии, които всяка година събираха журналисти от множество страни. Работил е във вестници, бил е заместник-главен редактор в БНР, както и водещ в Радио „Свободна Европа“

„Доказан и уважаван журналист с богат професионален опит и винаги воден от стандартите на професията”, изрази съболезнованията си в своята фейсбук страница премиерът Бойко Борисов.

В съболезнователно писмо до семейството и близките на Максим Минчев президентът Румен Радев подчертава, че през годините той е успял да преведе БТА през труден за медията период, да внесе спокойствие сред журналистите и да сплоти колектива, както и да допринесе за популяризирането на агенцията и за развитието на нови инициативи. По думите на държавния глава доказателство за това са изборът на Максим Минчев през 2016 г. за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, за президент на Асоциацията на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа и на Асоциацията на информационните агенции от Черноморския регион.

В памет на Максим Минчев, чуйте негово интервю за Радио България по повод 120-ата годишнина на БТА.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05