Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Златоград е истинско архитектурно бижу в сърцето на Родопите

Снимка: Община Златоград

Всяка година на 21 ноември Златоград чества своя празник с богата програма, която привлича хиляди гости в живописния родопски край. Датата не е избрана случайно – това е Денят на освобождението на града от многовековно Османско владичество. Събитието се отбелязва с празнично шествие, концерти и изложби на местни и чуждестранни творци.

Златоград прославя България с песента „Излел е Дельо хайдутин“, включена в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 2“ и „Вояджър 1“. Градът е истинско бижу на възрожденската архитектура. Сред притегателните кътчета за туристите е и занаятчийската улица, където потомствени майстори демонстрират на живо типичните родопски занаяти.

На територията на Златоград се намира една от най-старите църкви в Родопите, построена по време на Османското владичество - „Успение Богородично“ от 1834 г. В града са регистрирани общо 120 археологически и архитектурни паметника. Още за атмосферата на малкия планински град вижте в материала „Златоград – оттук започва България“  от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Да се докоснеш до красотата на българските фолклорни танци

Пъстри костюми, завладяваща музика, кръшни хора и мелодични песни предизвикващи вулкан от емоции… Българските темпераментни хора, най-често в неравноделни ритми, са неотменна част от визитката на нашата страна зад граници. А изявите на..

публикувано на 29.11.20 в 05:15

По калдъръмите на Благоевград – старият квартал „Вароша“

Не един или два български градове са съхранили непокътнат духа от епохата на Възраждането. Благоевград е един от тях. Достатъчно е да се разходите в старата му част, за да се пренесете поне 150 години назад във времето. Кварталът „Вароша“ датира от..

публикувано на 28.11.20 в 05:15

Боговете посочили на император Траян къде да основе Марцианопол

Малцина знаят, че под квартал на североизточния български град Девня лежат останките на един от стратегическите центрове на Римската империя - Марцианопол. Мястото привлякло вниманието на римляните с изобилното количество строителен материал и..

публикувано на 22.11.20 в 05:05