Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златоград е истинско архитектурно бижу в сърцето на Родопите

Снимка: Община Златоград

Всяка година на 21 ноември Златоград чества своя празник с богата програма, която привлича хиляди гости в живописния родопски край. Датата не е избрана случайно – това е Денят на освобождението на града от многовековно Османско владичество. Събитието се отбелязва с празнично шествие, концерти и изложби на местни и чуждестранни творци.

Златоград прославя България с песента „Излел е Дельо хайдутин“, включена в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 2“ и „Вояджър 1“. Градът е истинско бижу на възрожденската архитектура. Сред притегателните кътчета за туристите е и занаятчийската улица, където потомствени майстори демонстрират на живо типичните родопски занаяти.

На територията на Златоград се намира една от най-старите църкви в Родопите, построена по време на Османското владичество - „Успение Богородично“ от 1834 г. В града са регистрирани общо 120 археологически и архитектурни паметника. Още за атмосферата на малкия планински град вижте в материала „Златоград – оттук започва България“  от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10