Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Боговете посочили на император Траян къде да основе Марцианопол

Снимка: bulgariatravel.org

Малцина знаят, че под квартал на североизточния български град Девня лежат останките на един от стратегическите центрове на Римската империя - Марцианопол. Мястото привлякло вниманието на римляните с изобилното количество строителен материал и питейна вода.

Според легендата един ден римският император Траян спрял с войските си край девненските карстови извори, а сестра му Марциана изпратила прислужницата си за вода. Слугинята обаче изпуснала златния съд, но за всеобщо удивление той изплувал по-късно в близката река. Суеверните римляни приели това за благосклонен знак от боговете и императорът решил да основе град, наричайки го на прелестната си сестра.

През съществуването си Марцианопол станал арена на значими исторически събития и достигнал висок икономически и културен разцвет по време на династията на Северите (193–235). Градът бил организиран по образеца на гръцките и малоазийските градове с триумфална арка, храмове на божества от гръко-римския пантеон, библиотека, базилики, гимназион, амфитеатър с 3500 места.

За съжаление, през III-IV в. готите нанесли сериозни поражения на града. Още по-разрушителни се оказали нашествията на хуните век по-късно. А в края на VI в. аварите сложили край на съществуването на Марцианопол. Още за този внушителен град, основан през римския период на територията на днешна България, разказва публикацията “Марцианопол – градът с изумителните римски мозайки” от колекцията на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

Още от категорията

Да се докоснеш до красотата на българските фолклорни танци

Пъстри костюми, завладяваща музика, кръшни хора и мелодични песни предизвикващи вулкан от емоции… Българските темпераментни хора, най-често в неравноделни ритми, са неотменна част от визитката на нашата страна зад граници. А изявите на..

публикувано на 29.11.20 в 05:15

По калдъръмите на Благоевград – старият квартал „Вароша“

Не един или два български градове са съхранили непокътнат духа от епохата на Възраждането. Благоевград е един от тях. Достатъчно е да се разходите в старата му част, за да се пренесете поне 150 години назад във времето. Кварталът „Вароша“ датира от..

публикувано на 28.11.20 в 05:15

Златоград е истинско архитектурно бижу в сърцето на Родопите

Всяка година на 21 ноември Златоград чества своя празник с богата програма, която привлича хиляди гости в живописния родопски край. Датата не е избрана случайно – това е Денят на освобождението на града от многовековно Османско владичество...

публикувано на 21.11.20 в 05:05