Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Боговете посочили на император Траян къде да основе Марцианопол

Снимка: bulgariatravel.org

Малцина знаят, че под квартал на североизточния български град Девня лежат останките на един от стратегическите центрове на Римската империя - Марцианопол. Мястото привлякло вниманието на римляните с изобилното количество строителен материал и питейна вода.

Според легендата един ден римският император Траян спрял с войските си край девненските карстови извори, а сестра му Марциана изпратила прислужницата си за вода. Слугинята обаче изпуснала златния съд, но за всеобщо удивление той изплувал по-късно в близката река. Суеверните римляни приели това за благосклонен знак от боговете и императорът решил да основе град, наричайки го на прелестната си сестра.

През съществуването си Марцианопол станал арена на значими исторически събития и достигнал висок икономически и културен разцвет по време на династията на Северите (193–235). Градът бил организиран по образеца на гръцките и малоазийските градове с триумфална арка, храмове на божества от гръко-римския пантеон, библиотека, базилики, гимназион, амфитеатър с 3500 места.

За съжаление, през III-IV в. готите нанесли сериозни поражения на града. Още по-разрушителни се оказали нашествията на хуните век по-късно. А в края на VI в. аварите сложили край на съществуването на Марцианопол. Още за този внушителен град, основан през римския период на територията на днешна България, разказва публикацията “Марцианопол – градът с изумителните римски мозайки” от колекцията на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

Още от категорията

Кои са 7-те български паметника на културата от списъка на ЮНЕСКО

По повод обявения от ООН Международен ден за опазване на паметниците на културата (18 април), Радио България ви представя българските паметници на културата, вписани в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Те..

публикувано на 18.04.21 в 06:05

Сънят – врата към други светове

Според народните представи по време на сън душата на човека се отделя от тялото и пътува в неизвестното, а спомените й от тези пътешествия са именно сънищата . Защо не бива да стряскаме спящ човек; какви забрани е формулирал..

публикувано на 17.04.21 в 06:00

Трапезата на българина в очакване да възкръсне вярата

И докато в католическия свят Възкресение Христово отмина, то православните християни са едва в средата на Великденските пости, които продължават до 2 май тази година. Отказването от храна и въздържанието от определени продукти е част от историята..

публикувано на 11.04.21 в 06:40