Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боговете посочили на император Траян къде да основе Марцианопол

Снимка: bulgariatravel.org

Малцина знаят, че под квартал на североизточния български град Девня лежат останките на един от стратегическите центрове на Римската империя - Марцианопол. Мястото привлякло вниманието на римляните с изобилното количество строителен материал и питейна вода.

Според легендата един ден римският император Траян спрял с войските си край девненските карстови извори, а сестра му Марциана изпратила прислужницата си за вода. Слугинята обаче изпуснала златния съд, но за всеобщо удивление той изплувал по-късно в близката река. Суеверните римляни приели това за благосклонен знак от боговете и императорът решил да основе град, наричайки го на прелестната си сестра.

През съществуването си Марцианопол станал арена на значими исторически събития и достигнал висок икономически и културен разцвет по време на династията на Северите (193–235). Градът бил организиран по образеца на гръцките и малоазийските градове с триумфална арка, храмове на божества от гръко-римския пантеон, библиотека, базилики, гимназион, амфитеатър с 3500 места.

За съжаление, през III-IV в. готите нанесли сериозни поражения на града. Още по-разрушителни се оказали нашествията на хуните век по-късно. А в края на VI в. аварите сложили край на съществуването на Марцианопол. Още за този внушителен град, основан през римския период на територията на днешна България, разказва публикацията “Марцианопол – градът с изумителните римски мозайки” от колекцията на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05