Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първото виртуално туристическо изложение у нас

Туризмът днес или как се оцелява във време на пандемия

Снимка: Венета Николова

Гъвкавост, иновации и безопасност са сред предпоставките за оцеляване на туристическия бизнес в условия на пандемия – единодушни са участниците в първото виртуално туристическо изложение в България. От днес всеки има безплатен онлайн достъп до актуалните оферти за почивка от всяка точка на света чрез платформата на събитието HOLIDAY&SPA/VirtualShow. Тя ще остане активна до средата на месец февруари, обещават организаторите. Изложението стартира с над 90 актуални оферти за 50 дестинации в България и чужбина.

В рамките на онлайн инициативата се провежда и серия от дискусии на работещите в бранша. Как индустрията да запази своята конкурентност в дългосрочен план, ролята на технологиите при планиране на пътуванията, колко важни за туристите са полиците за анулиране, възстановяване на суми или промяна на датите за престой в настоящите времена на несигурност? Тези и други въпроси вълнуват работещите в един от най-засегнатите в световен план сектори.

Според Владимир Ников от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград (известен като СПА столицата на Балканите), това лято местните предприемачи са разчитали най-вече на индивидуалните пътувания и на офертите за почивки сред природата, за да оцелеят. А как вижда бъдещето на отрасъла в условията на пандемия?:

„Няма някой, който да ви каже как вижда бъдещето. Ако преди една година ние сме можели да предвидим резервациите, да кажем с месец напред, сега не можем да предвидим нищо. Към момента около 60% от хотелите във Велинград са резервирани за Коледа и Нова Година. Но много малка част от тях са платени авансово. И всеки си задава въпроса – какво ще се случи, дали изобщо ще имаме възможност да запълним базата си по празниците? Можем ли да направим някакви прогнози в такова несигурно време? Ние работим ден за ден. Това е време, в което бизнесът много малко зависи от хората, които го правят. И ако държавата не го разбере това нещо, има голяма възможност загубите да се задълбочат още повече.“През последните месеци безопасността на пътуванията се превърна в най-важен фактор при избора на дестинация. Това обяснява и интереса към почивките на планина и на село у нас, а собствениците на малките семейни хотели успяха, макар и в края на летния сезон, да наваксат донякъде загубите си. Такъв е случаят и с планинската община Троян.

„През първите 2 месеца на извънредното положение всички бяха в ступор, бяхме стъписани какво да правим, как да продължим – разказва кметицата на Троян Донка Михайлова. – В най тежко състояние секторът беше през месец юни, когато имахме много сериозен отлив. След което юли и август постепенно наваксвахме изоставането. А септември месец дори отчетохме по-висока посещаемост и заетост на леглата в сравнение с миналата година. За съжаление вторият нов етап на кризата отново постави пред туризма сериозни проблеми. И сега големите предизвикателства пред нас са на първо място да запазим хотелите, ресторантите, както и всички хора, които са ангажирани с туризма. Важно е в този момент да бъдем много активни на туристическите пазари и най-вече –  да променим сегмента на предлаганите услуги, така че той да отговаря на новите очаквания и потребности на туристите в тези трудни условия.“

Снимки: Венета Николова

Още от категорията

Музей разказва историята на единствената действаща теснолинейка

Домът-музей на теснолинейката на отдавна закритата гара Цепина вече е отворен за посетители. В сградата на бившата жп станция туристите могат да се запознаят с историята и настоящето на единствената действаща теснолинейна жп линия у нас. “ Туристи от..

публикувано на 03.05.21 в 06:00

Спа курортът Вършец с нова атракция от тази пролет

Известният балнео и спа курорт очаква пролетните си гости с атрактивни пакети за спа туризъм и с нови предложения за здравословен отдих сред природата. От местната управа съобщават, че  от 1 май в курортния град ще могат да се наемат електрически..

публикувано на 01.05.21 в 11:05

Остров Света Анастасия вече посреща посетители

Остров Света Анастасия в Бургаския залив вече очаква първите си посетители за новия сезон. Най-нетърпеливите могат да посетят острова още днес, на 1 май,  съобщи Община Бургас. Общинският кораб „Анастасия“ ще извършва по три курса на ден от..

публикувано на 01.05.21 в 07:10
/de/tourism/listight">