Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 16-20 ноември 2020 г.

Стево Пендаровски. Снимка: БГНЕС

Управляващите в Скопие не се чувстват отговорни за проблемите с България
Президентът на РС Македония Стево Пендаровски и премиерът Зоран Заев не се чувстват отговорни за блокадата от страна на България за ЕС, съобщи mk.tv21.tv. Според Пендаровски българските действия се основават на искания на София извън Договора за добросъседство. На въпрос на журналист дали реториката към България се изостря, Пендаровски отговори: “Моята позиция, както и позицията на премиера и ресорните министри, е, че не трябва да слизаме на нивото на улицата в разговорите с България, в разговорите с когото и да било”. Зоран Заев допълни, че Скопие и София „продължават с приятелска реторика - реторика на диалога, а не реторика на създаване на конфликти”.

Атина поиска Скопие и Тирана да изпълняват договореностите с Гърция

Милтиадис Варвициотис. Снимка: БГНЕСРС Македония трябва да изпълни изцяло Преспанското споразумение, призова гръцкият министър по европейските въпроси Милтиадис Варвициотис след заседанието на Съвета по общи въпроси на ЕС. „Относно разширяването на ЕС, Северна Македония и Албания да продължат напред към изпълнение на всички критерии, договорени през март“, се казва в съобщение на гръцкото външно министерство. В комюнике на гръцкото министерство по европейските въпроси се подчертава „по-специално, необходимостта Албания да продължи реформите преди първата междуправителствена конференция, както и Северна Македония да изпълни изцяло Преспанското споразумение“, предаде агенция БГНЕС.

Ударно повишиха основната лихва в Турция

Снимка: архивЦентралната банка на Турция рязко повиши лихвите от 10.25 на сто на 15%. Решителната стъпка стана факт, след като трезорът бе оглавен от Наджи Агбал, бивш финансов министър в първото правителство на Реджеп Ердоган. През септември лихвените проценти бяха увеличени от 8.25 на 10.25 процента, но през октомври се запазиха без промяна. Целта на новата мярка е да се укрепи лирата, която от началото на годината изгуби почти 1/3 от своята стойност. Вдигането на лихвата стабилизира лирата, която поскъпна към долара с над 2,5 на сто, след като бе стигнала курс 1 долар за 8 лири. Само така Анкара може да овладее инфлацията и да спечели доверието на инвеститорите, коментира Bloomberg. 

Предлагат да се отворят нови глави в преговорите Сърбия - ЕС

Владимир Билчик. Снимка: Facebook /Владимир БилчикДокладчикът на Европарламента за Сърбия Владимир Билчик призовава в проектодоклад да бъдат отворени нови преговорни глави с Белград. Докладът, който ще бъде гледан през декември, подчертава, че страната има напредък в областта на върховенството на закона, основните права и нормализирането на отношенията с Косово. В документа изрично се посочва, че преговорите с Прищина „ще определят темпото на преговорите за присъединяване“ на страната към ЕС, съобщи РТС. Цитирана е и оценката на международните наблюдатели, че парламентарните избори в Сърбия на 21 юни 2020 г. са „проведени ефективно“. Изтъква се, че „доминирането на управляващата партия е тревожно“ и се изразява „съжаление“ за решението на опозицията да бойкотира изборите.

Северен Кипър търси признаване от Азербайджан, Пакистан и Либия

Ерсин Татар. Снимка: архив"Братски държави ще признаят Севернокипърската турска република", написа в заглавие в. "Тюркийе". Изданието твърди, че първата стъпка за признаването на т.нар. Севернокипърска турска република ще дойде от Азербайджан. Новият лидер на кипърските турци Ерсин Татар има намерение да положи усилия за установяване на официални отношения също така с Пакистан, Либия и Гамбия, като посети тези страни, твърди изданието.

Съставил: Иво Иванов

Още от категорията

БСП продължава преговорите с ИТН за кабинет

Ескпертна група на БСП продължава преговорите с „Има такъв народ“, „Изправи се! Ние идваме“ и „Демократична България“ за съставяне на кабинет. Това реши Националният съвет на партията със 120 гласа „за“ и един „против“ . Преговарящите от името на..

публикувано на 25.07.21 в 16:47

ДПС към ИТН: Безусловна подкрепа няма

Повечето от идеите на ДПС и „Има такъв народ“ съвпадат, но безусловна подкрепа няма. Така обобщи консултациите на партията си с "Има такъв народ" за съставяне на кабинет лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „ Няма да предлагаме министри, но персоналният..

публикувано на 25.07.21 в 13:40
Корнелия Нинова

ИТН и “БСП за България” ще продължат разговорите за съставяне на кабинет

“Има такъв народ” проведе консултации за съставяне на правителство и с парламентарната група на “БСП за България”. Левицата оцени разговорите като първа добра крачка към диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Според лидера Корнелия..

публикувано на 24.07.21 в 15:28