Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от Шумен спечелиха международно състезание с клип за България

Снимка: личен архив

Ученици от езиковата гимназия в Шумен спечелиха наградата за най-добър клип в международния проект „Вилидж корнър“. Целта на инициативата е да насърчи сътрудничеството между ученици от различни държави, чрез което да допринесе за разширяване на кръгозора им. В групата на българския отбор бяха и нашите съседи от Румъния и Сърбия, както и ученици от Литва. Регламентът предвижда участниците да изработят клипове с дължина до 7 минути, в които да разкажат 7 интересни факта за родината си. Пред Радио Шумен, десетокласникът Борис Иванов разкри подробности за създаването на отличения като най-добър техен клип:

„Решихме да вземем пример от клиповете за различни страни, излъчвани по National Geographic. Те започват с природата на дадена страна, преминават през културата ѝ и накрая представят интересни храни.“

За да покажат най-много от красотата на родния си град, Борис и съучениците му решават да заснемат своя клип до паметника над града – внушителния мемориален комплекс „Създателите на българската държава”. Седемте елемента, с които българчетата описват родината си във видеото, са киселото мляко, розовото масло, пещерата „Дяволското гърло”, носиите, историята ни, кукерите и традиционният хляб.

„Българският хляб се използва в много от традиционните ни празници. За българина хлябът е живот. Научихме колко дълбоко е свързана храната с нашите корени и култура“, обяснява Борис.

Той признава, че е научил много интересни факти и за другите държави, участвали в проекта и допълва, че все още не знае каква награда ще получи отборът им. Най-голямата награда за него и съучениците му обаче е, че успяха да покажат как, дори в тези времена на изпитания и пречки, учениците продължават да се развиват и покоряват нови върхове.

Редактор: Йоан Колев

Още от категорията

БНБ пуска златна възпоменателна монета „Рождество Христово“

От 7 декември 2020 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „Рождество Христово“ от серията „Българска иконография“. От институцията съобщават, че цената на монетата е 1300 лева. Тя ще може да бъде закупена в..

публикувано на 04.12.20 в 13:01

Западните Балкани и Източното партньорство – приоритетни при оказването на подкрепа от България

През 2020 г. България е подпомогнала 18 страни по линия на официалната помощ за развитие с над 5,5 млн. лв. Значителен дял от помощта е разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата региона са финансирани общо 60..

публикувано на 04.12.20 в 12:25

Вече сме на 12-то място в ЕС по заболеваемост от Covid-19

На брифинг след заседание на Министерския съвет главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че заболеваемостта от Covid-19 в България за първи път от 3-4 седмици е паднала под 600 на 100 000 души от населението. С това страната ни е..

публикувано на 04.12.20 в 11:42