Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн фестивал предлага българско кино на сънародниците ни в чужбина

Кадър от "Летете с Росинант"

Българите зад граница могат да се насладят на 22 кино хита напълно безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“, който продължава до 6 декември в онлайн платформата „Нетера“. Организатор е Държавният културен институт към министъра на външните работи, в подкрепа с българските дипломатически представителства по цял свят, информира пресцентърът на МВнР.

Киноманите могат да видят пълнометражни и късометражни игрални продукции, документални проекти и анимационно кино. 

Сред заглавията са няколко филма на режисьора Ники Илиев – „Чужденецът“, „Живи легенди“ и „Нокаут“, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, както и една документална продукция на компанията, разказваща историите на пет от най-представителните сгради на социализма – „Дворците на народа“

Зрителите могат да видят и игралния филм на Анри Кулев „Цахес“, документалните „Загадката Веда Словена“ и „Душевно“, а също и анимационния „Пук“ по приказката на Валери Петров. Сред предложенията на „БГ екран онлайн“ попадат още „Летете с Росинант“ на режисьора Джеки Стоев с музика, композирана от Горан Брегович, и една история за порастването, разказана през погледа на Димитър Коцев-Шошо в „Маймуна“.

От документалното кино се открояват филмите „Да обичаш Кармен“ с Александрина Пендачанска и „Стихията Медея“ със Снежина Петрова, един от филмите на Найо Тицин – „Златното сърце на София“, със сърежисьор Горан Благоев, продукциите на Татяна Пандурска „Вярвам в гения на българския народ – проф. Иван Шишманов“, „Непобеденият генерал – Владимир Вазов“, „Константин Величков – европеецът“ и проектите на БНТ „Мъдростта на Александрия“ и „Цигулката е моят глас“.

Снимки: Предоставени от МВнР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14