Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Днес празнуват адвокатите

Снимка: БГНЕС

Адвокатите днес отбелязват професионалния си празник. На 22 ноември 1888 г. Народното събрание на Княжество България приема първия Закон за адвокатите, утвърден с указ на княз Фердинанд I. Законът регламентира „най-благородната от всички юридически професии“
, по думите на един от създателите му – д-р Константин Стоилов. Според него за адвокатската професия се изискват първо нравствени качества и после умствени. „Нравствени, защото на адвоката се поверяват именията и честта на хората, от него зависи тяхното спасяване или опропастяване, наконец на него се поверяват такива тайни, които, ако е нечестен, може да по­вреди на своите клиенти и на обществото, а тъй също и на съ­дилището“, смята още той.

Още от категорията

Празнува Националният военен университет „Васил Левски“

С богослужение от 10.30 ч. в православния храм "Свети Седмочисленици" в двора на университета ще бъде почетен празникът на НВУ "Васил Левски", информира БТА. В криптата на храма ще бъде положена пръст от Германско-българското гробище в Прилеп,..

публикувано на 26.11.20 в 05:50

Случаите на Covid-19 у нас надхвърлиха 130 000 от началото на пандемията

Нови 3712 случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в България при направени 8820 теста. Делът на положителните PCR тестове е 42 %. В болница са 6548 души, а в интензивни отделения са 410, показват данните в Единния..

публикувано на 26.11.20 в 01:25
Даниел Гар

Даниел Гар – новият почетен консул на България в Германия

Макар почетните консули да не са част от щатната дипломатическа администрация, представляваща интересите на една държава на територията на друга, ролята им в полето на международните отношения не е никак маловажна. Според Закона за дипломатическата..

публикувано на 25.11.20 в 14:08