Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19

Снимка: БГНЕС

Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща при премиера Бойко Борисов. Сред предложените от Ангелов мерки са:

-  удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 г.; 

- преустановяване на присъствените занятия, практики и стажове във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и на извънкласните дейности;

- преустановяване на колективните спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари и частно организирани тържества.

- продължаване на забраната за посещения в дискотеки и нощни заведения.

- преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти. Заведенията за хранене да работят само за доставки по домовете.

- преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително молове, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски и платежни услуги, банки, застрахователи.

- преустановяване на вътрешните и външните екскурзии. Без ограничения в дейността на обществения транспорт.

Предстои мерките да бъдат обсъдени от Министерски съвет. Ако бъдат приети, предложените ограничения ще влязат в сила от петък – 27 ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14