Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виктор Топалов разкрива тайните на София

Снимка: личен архив

Един проект завинаги променя начина, по който хората възприемат София, карайки ги да виждат не просто улици и сгради, а история и онези писатели, художници, артисти, архитекти, чийто дух продължава незримо да витае в сърцето на града.


„Бохемска София” е проект, свързан с историята на столицата ни – обяснява създателят му, младият юрист Виктор Топалов. – Благодарение на работата ми като екскурзовод, моето проучване на историята на града, сътрудничеството с колекционери и историци, достъпа до едни от най-ценните книги, писани някога за столицата, успях да събера голяма база информация. Затова реших да създам тази страница и да започна да споделям в нея най-интересното, което знам.”

Проектът, създаден в края на 2019 г., започва като блог с любопитни факти, снимки и истории от културното минало на София, а не след дълго се появяват и пешеходните обиколки из града.


„За мен те винаги са били най-добрият начин, по който може да се оживи градското пространство – споделя Виктор Топалов. – Все повече хора ежедневно проявяват интерес към мястото, на което живеят, любопитни са да научат историите на улиците, по които ходят и на сградите, покрай които минават всеки ден.”Кое е най-бохемското време за София?

„Ако гледаме откъм културния живот и разцвета на тази част от обществото, бих казал – началото на XX век, като свързвам това най-вече с новите движения в литературата и изкуството, най-големия подем в културно отношение – смята Виктор Топалов. – Това е времето, в което виждаме промяна към нещо съвременно. Тогава жителите на София вече имат достатъчно самочувствие, за да се нарекат европейци, започват да живеят по по-европейски начин, създават се кафенета и клубове, театърът се превръща в нещо модерно, малко по-късно навлиза и киното.”

На страницата на „Бохемска София” във Фейсбук Виктор провежда и тематични виртуални обиколки на живо, по време на които, използвайки за илюстрация стари кадри, разкрива някои от тайните на стара и съвременна София. Например: какъв е истинският цвят на сградата на Народния театър; кога са поставени лъвовете пред главния вход на Съдебната палата; защо е имало ограда пред огледалото в централното фоайе на Царския дворец; в кои кабинети в Ректората на Софийския университет има камина; кои са хората, построили сградите и могли ли са да изглеждат те по съвсем различен начин.Макар за много по-популярен да се смята историческият период на столицата от времето на Римската империя, Виктор Топалов иска да покаже на хората и още нещо:

„София е много интересен случай на град, който само за няколко десетилетия трябвало да се превърне от малко източноевропейско населено място в европейска столица. И е успяла да го направи. За няколко десетилетия след Освобождението (1878 г.) София успява да се превърне в един равен съперник на централноевропейските и дори западните европейски градове. Именно това чувство искам да създам у нашите посетители – чувството на гордост, че са жители на една достойна европейска столица.”Снимки: личен архив

Още от категорията

Православната църква чества Св. Евтимий, Патриарх Търновски

На днешния ден Българската православна църква чества българския патриарх Евтимий Търновски . Роденият около 1327 г. Евтимий произхожда от знатен болярски род. Получава добро светско образование, но духовните му търсения го отвеждат до Килифарския..

публикувано на 20.01.21 в 06:05

800 години от създаването на Ивановските скални църкви

Тази година честваме 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил", известен като Ивановските скални църкви. Светата обител, намираща се на 18 километра от днешния град Русе, е основана през 20-те години на 13 век от..

публикувано на 19.01.21 в 15:37

150 години от рождението на апостола Даме Груев

На 19 януари 1871 г. в битолското с. Смилево е роден Дамян Груев, останал в българската история като Даме. Учил в Солунската българска гимназия, младият Даме е изключен заради ученически бунт. Сръбското културно дружество „Свети Сава“ го изпраща в..

публикувано на 19.01.21 в 15:05