Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почина проф. Александър Чирков

Снимка: БТА-архив / Руслан Донев

На 82 години почина големият български кардиолог проф. Александър Чирков, преде БТА. Това е станало рано сутринта в хотел във Варна. Професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал е температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

През 1966 г. Чирков специализира при известния кардиохирург проф. Бюхерл в Западен Берлин. Остава като лекар в Университетската болница и след това работи в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. е поканен и се завръща в България. Извършва първата сърдечна трансплантация в страната и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

В едно от последните си интервюта за БНР проф. Александър Чирков заяви, че основната роля на държавата е да осигури здравеопазването на българите.

Съболезнователен адрес до близките на Александър Чирков изпрати президентът Румен Радев. Държавният глава припомня думите на изтъкнатия български хирург, според който доброто здраве се постига със знания и любов към пациентите, със съчувствие към тяхното страдание и желание всеки да бъде излекуван и върнат при семейството му.​

Още от категорията

Британският влогър Джамал: България ми помогна да стана по-добър човек

Всичко се случило съвсем спонтанно. Преди 3 години, по съвет на негов приятел, Рийс Дуглъс посещава Пловдив. Той е дигитален номад от Великобритания, живее където пожелае и работи дистанционно. Казва, че е обиколил цяла Европа, но когато пристига за пръв..

публикувано на 18.01.21 в 13:22

Алберт Българина – акордеонистът, който запази България в сърцето си

В навечерието на 2021 г. Съюзът на слепите в Израел присъди голямата си награда на Алберт Българина. Така българските преселници в Израел наричали акордеониста, който години наред, напълно безплатно, учел талантливи незрящи деца да свирят на..

публикувано на 17.01.21 в 08:05
Мара Нонинска

Мара Нонинска била охулена за участието си в първия български филм

На 16 май 1910 г. от столичния „Модерен театър” потегля файтон с напомаден и нагизден сякаш в цирк екипаж. Пъстрата компания спира пред дома на уважавания търговец Димитър Съселов на ул. „Славянска”. Там – на паважа и пред погледите на събралата се..

публикувано на 13.01.21 в 12:23