Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От 27 ноември до 21 декември 2020 година

Кои са новите противоепидемични мерки в България

| обновено на 27.11.20 в 21:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Епидемиологичната обстановка ще бъде удължена до 31 януари. Въвеждат се по-строги епидемични мерки от 23:30 часа на 27 ноември до 21 декември. 

Със заповед на министъра на здравеопазването се налагат следните ограничения:

  • Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции в България, включително за учениците от 1 до 12 клас и за всички висши училища, детски градини и всякакви групови форми предоставящи услуги за деца;
  • Забраняват се всички групови събития и обществени мероприятия, групови културни и развлекателни мероприятия, провеждането на присъствени конференции, семинари конкурси;
  • Спират се посещенията във фитнес центровете и всички спортни и тренировъчни мероприятия за лица до 18 години. Изключение се правят за вече започнали спортни мероприятия. Всички спортни мероприятия за лица над 18 години ще се провеждат без публика;
  • Не се допуска провеждането и организирането на частни събития с повече от 15 души;
  • Затварят големите търговски центрове и моловете;
  • Спира се дейността на заведенията за хранене и развлечения, като се допускат само доставки или вземане на храна за дома и офиса;
  • Спират се посещенията в игралните зали и казината;
  • Забраняват се екскурзиите и всички видове групови пътувания.

В търговските центрове и в моловете ще се допускат потребители само в някои обекти – зоомагазини, оптики, аптеки, магазини за хранителни стоки, банки, телекомуникационни оператори, пощи. 

Изключение се прави и за театрите, които ще продължат да работят при 30% от капацитета на залите си и при стриктно спазване на потивоепидемичните мерки.

Малките магазини продължават да работят при досегашните условия – съблюдаване на дистанция и носене на предпазни маски. 

Храмове, паркове и градини остават отворени. Няма да бъде налаган вечерен час. 

Мерките бяха оповестени на 25 ноември, на извънреден брифинг в Министерския съвет от здравния министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб.

„С въвеждането на мерките моето лично убеждение е, че с тях ще успеем да стигнем до плато на заболеваемостта“, каза на брифинга главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че според класация на силата на мерките, направена от Оксфордския университет, с настоящите ограничения в страната ни тя влиза в графата на държавите със 70-75% строгост на антиковид разпоредбите. „Надяваме се по този начин да овладеем високия пик (от над 600 болни  на 100 хиляди-бел.ред. ) и по този начин да осигурим на всяко българско семейство спокойно посрещане на светлите празници в края на годината“, каза още доц. Кунчев.

Доц. Ангел Кунчев
Намаляване на заболеваемостта ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките. Намаляването на смъртността се очаква към края на третата седмица – сочат анализите на НОЩ и наблюденията от другите държави. „Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да издържи на натиска“, каза на брифинга председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „Човешкият живот е абсолютната ценност, независимо какви са другите щети. Ние, като лекари, не можем да изповядваме друга ценност освен тази“, допълни той.

Ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски
Разкриват се три нови центъра за набиране на реконвалесцентна плазма - в Пловдив, Стара Загора и Плевен, обяви д-р Асен Балтов, директор на „Пирогов“. Те се прибавят към съществуващите до момента в София и Варна.

Приети са нови мерки за затворените бизнеси

„Действително беше много трудно решение с много компромиси. Всички имаха притеснения и тревоги, но ще се постараем да продължим всички мерки за подкрепа и никой да не бъде оставен сам“, каза на брифинга социалният министър Деница Сачева.

Деница Сачева
Продължават мерките „60 на 40“ и „80 на 20“ за компенсиране на заплатите в затворените бизнеси. Продължава и патронажната грижа, обясни Сачева. „В готовност са и колегите и в Агенцията по заетостт“ а, като хората в неплатен отпуск със среден доход до 465 евро от глава на населението, ще могат да се възползват от минимална работна заплата“, разясни министърът.

„За да върви икономиката, трябва да имаме здрави хора. Сектор търговия остава изцяло отворен“, каза на брифинга министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Гарантираме доставките, производството и промишлеността, с изключение работата на моловете, подчерта Борисов.

Лъчезар Борисов
При тези нива на зараза новите мерки са абсолютно наложителни

„Доказаният ефект срещу Covid-19 е само един – намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици“, каза премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание по – рано днес.

Заседание на правителството
Той припомни, че до момента страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване с цел запазване и на икономическите дейности и обеща, че след 3 седмици – на 21 декември, ще може да си позволим разхлабване на мерките. Като компенсация за този период държавата ще осигури близо 200 милиона евро за бизнесите с ограничена дейност, обяви премиерът.

Снимки: БГНЕС и БТА

Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

През последната седмица няколко европейски държави, включително и България, обявиха за нарастване на коронавирусните инфекции. Заради още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон", се заговори за надигане на нова вълна от Covid-19...

публикувано на 02.07.22 в 01:10

Гореща събота със следобедни валежи над Западна България

В събота ще е слънчево. След обяд и вечерта над западната част от страната ще се заоблачи и на места ще превали за кратко. Максималните температури ще са от 30 до 35°, в София - около 29°. Над Черноморието ще е слънчево. Сутринта на места ще има..

публикувано на 01.07.22 в 18:25

Заболеваемостта от Covid в страната е 62-ма човека на 100 000 души население

472 са новите случаи на Covid в страната за последните 24 часа или с 60 по-малко спрямо ден по-рано . Над 61,2% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 12,8% от направените 3677 теста , при 12,5% на показателя в четвъртък, сочи порталът..

публикувано на 01.07.22 в 09:17