Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Гар – новият почетен консул на България в Германия

Даниел Гар
Снимка: zbm.mainz.de

Макар почетните консули да не са част от щатната дипломатическа администрация, представляваща интересите на една държава на територията на друга, ролята им в полето на международните отношения не е никак маловажна. Според Закона за дипломатическата служба, тези лица трябва да бъдат граждани на приемащата държава, хора с висок обществен или бизнес авторитет, влиятелни и популярни в родината си. Именно човек, доказал своя обществен и бизнес авторитет е избраният от българското правителство по-рано този месец почетен консул на страната ни в Германия, Даниел Гар. България става неразделна част от живота на германеца още през 1992 година, когато в Майнц се запознава с бъдещата си съпруга – нашата сънародничка Ани Живкова. Първото си пътуване към България той предприема 3 години по-късно, а от тогава до днес посещава страната ни най-малко по веднъж всяка година. Това му позволява да наблюдава отблизо промените, случили се през десетилетията до днес.

Станах свидетел как веднага след присъединяването на България към ЕС, развитието ѝ продължи в разнообразни посоки, но българо-немските отношения запазиха своята особено важна роля в икономически аспект – споделя Даниел Гар пред Радио България. – Германия продължава да бъде най-важният търговски партньор на България и няма нищо случайно в това, че броят на регистрираните немски фирми в страната е над 5000. В сферата на културата, туризма и научния обмен, също са изградени тесни връзки между двете държави. Като почетен консул ще продължа да подпомагам развитието в тези сфери, тъй потенциалът е голям. Веднага след преодоляването на пандемията от Covid-19, ще възродя и задълбоча сътрудничеството между България и провинция Райнланд-Пфалц в областта на икономиката и търговията.”

Германската провинция Райнланд-Пфалц е дом на множество водещи индустриални концерни и компании, създаващи продукция с висока добавена стойност в областта на химията, фармацията, машиностроенето. Като почетен консул, Гар се ангажира да съдейства за осъществяването на ползотворни търговски партньорства. Засилването на обмена на талантливи творци също ще бъде част от приоритетите на новия ни почетен консул, тъй като, по думите му, винаги се е изненадвал колко много таланти във всички видове науки и  изкуства, живеят и творят на територията на страната ни и в германската провинция.

Над 22 000 са българските граждани, които живеят на територията на провинция Райнланд-Пфалц. Гар гарантира, че ще стори най-доброто, за да помогне на всеки, който го потърси, припомняйки, че случаите, в които намесата му би била полезна, са много.

Те се простират от съдействие за излизане от трудна ситуация, през помощ за разрешаването на различни административни неволи, търсене на жилище, ново работно място или компетентни съвети, свързани с образованието и избора на подходящо училище за българчетата в ученическа възраст. Последното, почетният консул определя като кауза за своето семейство. 

Даниел Гар изтъква като изключително важна част от дейността си подкрепата за опазване на българското самосъзнание сред младите от българската общност в Германия. В тази връзка ще насочи усилия в подпомагането на дейността на българските неделни училища и съюзи, грижещи се за съхраняване  и предаването на българския език и традиции. Признава, че моментът, в който ще прецени, че е постигнал най-доброто, ще настъпи когато България получи признанието и разпознаваемостта в провинция Райнланд-Пфалц, които заслужава.

Новият почетен консул в Майнц ще подпомага дейността на генералното консулство на България във Франкфурт.

Извън дипломатическите си задължения, Даниел Гар посвещава времето си на различни обществени ангажименти. Сред тях посочва участието си в бордовете на две фондации, свързани със съвременното изкуство и инвестициите в детското здраве.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50