Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн инвестиционен форум събра бизнесмени от България и Турция

Онлайн среща под наслов „Бизнес и инвестиционни възможности“ събра представители на повече от 150 предприятия от България и Турция, които представиха възможностите за бизнес в двете съседни държави. Организирани бяха и B2В срещи между български и турски фирми, работещи в автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката, механиката, химическата промишленост, ИКТ и в други сфери, информират от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, която заедно със Съвета на външнотърговски отношения на Турция (DEIK) бяха домакини на българо-турския онлайн форум.

"В последните години Република Турция е сред първите 10 държави-източници на преки чуждестранни инвестиции в България. По данни на БНБ инвестициите от Турция са близо 1 млрд. евро. Въпреки пандемията само за тази година те са над 20 млн. евро" - заяви заместник-министърът на икономиката Яна Топалова. Тя информира и, че стокообменът между двете страни в периода януари-септември 2020 г. е в размер на малко над 3 млрд. евро, което бележи спад от 11% в сравнение със същия период на миналата година.

По думите на турския заместник-министър на търговията Юлмаз Батур, България е стратегически важен партньор на Турция – от една страна, заради членството на страната ни в Европейския съюз, а от друга – като съсед. Тя допълни, че търговските отношения между двете държави трябва да продължават да се развиват, а онлайн събития като настоящото са от голямо значение като среда за „нетуъркинг“ в настоящия труден период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00
Владимир Малинов и Димитър Главчев

Първата доставка на ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е в АЕЦ “Козлодуй”

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев посети централата. През..

публикувано на 20.04.24 в 15:14

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39