Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почитаме Свети апостол Андрей Първозвани

От Андреевден дните нарастват с по едно просено зърно

Снимка: pravoslavie.bg

Православната църквата почита днес Свети апостол Андрей Първозвани и в храмовете се отслужва празнична литургия, част от която е песнопението: „Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.”

Светецът, повикан пръв сред апостолите от Иисус Христос, станал свидетел на Неговите чудеса, смърт и възкресение. По българските земи братът на Свети Петър – Свети апостол Андрей, е изключително тачен и често избиран за семеен покровител.  

Сред народа ни е разпространено вярването, че на Андреевден денят започва да наедрява с по едно просено зърно, затова в някои селища наричат празника Едрей или Едревдън. На Андреевден се меси пита, а на масата се слагат зърнени храни, които набъбват - жито, леща, грах,  за да може всичко да расте и да се увеличава през годината. Във фолклорните ни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни.  

Още за вярванията и традициите, свързани с празника, вижте в публикацията „Андреевден – легенди, поверия и обичаи”, от колекцията на Радио България. 

Редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

Живите традиции в с. Баничан

В неголямото пиринско село Баничан, Югозападна България, и до ден днешен са живи няколко вековни традиции, които пренасят информация за бита, светоусещането, вярванията и човешките взаимоотношения. Една от тях е плетенето на шарени вълнени чорапи..

публикувано на 27.01.21 в 11:22

Чауши, арапи, бабугери и джумали – Иво Данчев и неговите вълшебни кукери

Малко след еуфорията около Рождество Христово и Нова година, идва ред на кукерските шествия. Навлечени в кожи, нахлузили страховити маски и чанове, кукерите обикалят навред из страната, за да прогонят злите духове. Това е един от най-мистичните..

публикувано на 20.01.21 в 13:19

Сурвакари гонят коронавируса в пернишките села

По традиция жителите на пернишките села и тази година ще запалят ритуалните огньове, за да отбележат празника “Сурва”. Обичаят, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, повелява местните да се маскират в нощта на 13 срещу 14..

публикувано на 13.01.21 в 13:16