Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

Снимка: стоп кадър

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване, раздяла, внезапен спомен след години и осъзнаване, че любовта и този човек уж от миналото са останали незабравени и вероятно – незабравими.

Песента се ражда през миналата учебна година. Всичко започва  от задача по сценична реч за студентите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Разделени на групи, те трябва да подготвят проект върху творчеството на български поети. В една от групите работят заедно Елеонора Иванова  – актриса в клипа, Теодор Кисьов – автор на музиката и аранжимента, както и Жаклин Даскалова – съавтор в създаването на текста и музиката и изпълнител на песента „Мърфи“.

За Радио България младата дама разказва: „Тогава избрах поемата „Тавански спомен“ от Валери Петров. Оказа се, че не сме подбрали точния текст спрямо поставената задача и се наложи да потърсим друг автор. Но толкова се влюбих в поезията на Валери Петров, в ритмиката на прекрасните му стихове, в самата поема, че се роди песента „Мърфи“.“

Интересно е да споменем, че „Тавански спомен“ на Валери Петров е поема от седем части. Жаклин избира откъс, който разказва за първите любовни трепети:

„...биеше сърцето гръмко във гърдите

само като видех вашата врата,

саксофони свиреха, облаци хвърчаха

и тролеят движеше се помежду звездите...“

Текстът на припева, добавен от певицата, дава и заглавие на песента:

Вчера, днес и утре също

 играем против закона на Мърфи...“

От Жаклин научихме още, че замесените в създаването на песента в момента са студенти в четвърти курс, специалност актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. д-р Ивайло Христов. Освен театъра, те се опитват да развиват и музикалния си талант, а песента „Мърфи“ е един от първите им опити.  Режисьори са Боян Фераджиев и Иван Иванов, в екипа са и Ирена Дойчева и Ванина Цандева, създали дизайна, както и още няколко млади творци. Клипът е заснет в каменна кариера близо до София. Останалото е талант, въображение и артистизъм.

Още от категорията

Грандамата на пианото Елизабет Леонская гостува в София

Софийската филхармония посреща на 18 февруари една от грандамите на пианото – Елизабет Леонская . Под диригентската палка на Роберт Фаркаш легендарната пианистка ще представи Третия концерт за пиано на Бела Барток. Във втората част на вечерта ще звучи..

публикувано на 27.01.21 в 10:00

Максим Венгеров свири Шостакович в София

Руският цигулар и носител на "Грами"  Максим Венгеров ще излезе на българска сцена със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. Концертът е на 11 февруари в зала "България", съобщиха от филхармонията. Венгеров ще..

публикувано на 22.01.21 в 15:44

Филмовата музика е свобода и предизвикателство

Казват, че най-добрата филмова музика е тази, която зрителят дори не забелязва, а някак я преживява през героите, през техните действия и емоционални състояния. Това, наглед странно определение споделя и Петър Дундаков – български композитор,..

публикувано на 13.01.21 в 16:43