Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преди 5 години обичаят „Сурва“ влезе в списъка на ЮНЕСКО

Снимка: БГНЕС-архив

На 2 декември 2015 г. Междуправителственият комитет за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО включи народния празник „Сурва” от района на Перник в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Това припомня на уеб сайта си международната организация.

„Сурва” е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот. Празникът се провежда през януари, когато колоритни сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани и свирки отбелязват тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в това, че новата година ще е още по-плодородна и здрава година.

Подробностите за обичая в картина и звук, ще намерите в публикацията ни "Звънът на Сурва пречиства и възражда"

Още от категорията

Живите традиции в с. Баничан

В неголямото пиринско село Баничан, Югозападна България, и до ден днешен са живи няколко вековни традиции, които пренасят информация за бита, светоусещането, вярванията и човешките взаимоотношения. Една от тях е плетенето на шарени вълнени чорапи..

публикувано на 27.01.21 в 11:22

Чауши, арапи, бабугери и джумали – Иво Данчев и неговите вълшебни кукери

Малко след еуфорията около Рождество Христово и Нова година, идва ред на кукерските шествия. Навлечени в кожи, нахлузили страховити маски и чанове, кукерите обикалят навред из страната, за да прогонят злите духове. Това е един от най-мистичните..

публикувано на 20.01.21 в 13:19

Сурвакари гонят коронавируса в пернишките села

По традиция жителите на пернишките села и тази година ще запалят ритуалните огньове, за да отбележат празника “Сурва”. Обичаят, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, повелява местните да се маскират в нощта на 13 срещу 14..

публикувано на 13.01.21 в 13:16