Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Преди 5 години обичаят „Сурва“ влезе в списъка на ЮНЕСКО

Снимка: БГНЕС-архив

На 2 декември 2015 г. Междуправителственият комитет за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО включи народния празник „Сурва” от района на Перник в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Това припомня на уеб сайта си международната организация.

„Сурва” е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот. Празникът се провежда през януари, когато колоритни сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани и свирки отбелязват тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в това, че новата година ще е още по-плодородна и здрава година.

Подробностите за обичая в картина и звук, ще намерите в публикацията ни "Звънът на Сурва пречиства и възражда"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Коледни приказки от стъкло или как се възражда една позабравена традиция

Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в детството, когато зимите бяха сурови и снежнобели, а коледните играчки – от тънко като хартия стъкло . В..

публикувано на 18.12.24 в 10:05
Снимка: Атанаска Иванова, читалище

От динен маджун до Дервишовден – кои са най-новите "Живи човешки съкровища" на България

Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..

публикувано на 11.12.24 в 06:15
Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30