Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Когато птицата полети, а конят препуска с вятъра – тогава се ражда изкуство

4
Снимка: Facebook /Plamen Kostov - ART

Изкуството борави с инструментите на хармонията или на провокацията, понякога и на двете. А в съвременното изкуството провокациите често добиват изкривени дори гротескни форми. Те привличат вниманието, но не винаги могат да пробудят душата на човека, така както когато изкуството отразява красотата и хармонията в нашия свят. Тези и други мисли навява творчеството на двама млади български художници, с които ви среща Радио България.


С вдъхновение от формите, цветовете и светлосенките в природата рисуват картините си Петя Пеева и Пламен Костов. Творбите им са като ефирен отпечатък на живата и неживата природа върху бялото платно. Още от пръв поглед долавяш живот, птицата е разперила криле, конят препуска с вятъра, зрелият плод сякаш е току-що нарязан и съблазнява окото със своята сладост. В разговор с художниците разбираме, че за да постигнат успехът, са им били нужди години на труд и надграждане на идеи, техники, житейски възгледи… „В момента в изобразителното изкуство няма конкретно нещо, което да е модерно. Всичко се използва, стига да е направено с мярка и талант “ – това казва Пламен Костов за артистичния си тандем с Петя Пеева. В началото на ноември т.г. те откриха първата си изложба в София, озаглавена „Заедно“, не само за да демонстрират творческия си тандем:

„Идеята е доста по-мащабна на самата думичка – казва Петя Пеева. – Иска ми се хората да бъдат по-единни, да са в хармония с природата и с хубави емоции. Посланието ни е да се обединим, защото наблюдавам как се отчуждаваме. Когато хората споделят, че се изпълват с добро настроение от картините ни и от тяхната жизненост, усещаме, че сме изпълнили мисията си. Иска ни се да провокираме добро настроение и живот в дома на всеки.

В творчеството ми няма конкретна тема. Това е животът като цяло. Много е лесно да виждаш тъмното, мрачното. Затова предпочитам да акцентирам на красотата. Рисуваме заедно, всяка картина минава през погледа на другия. Често се критикуваме, но и се подкрепяме. Работим и живеем повече от 15 години заедно. “

Петя и Пламен са завършили Великотърновския университет, специалност живопис. Техни картини могат да се видят на доста места в страната, предимно Велико Търново, Стара Загора, София, но също така и в Норвегия, Канада, Русия Гърция и на много още места.

„Не ни липсваше вдъхновение тази година на социална изолация. Когато сме сред природата, това ни вдъхновява и ни зарежда с идеи – казва Пламен Колев. – Предимно рисувам коне, но харесвам и птици, пейзажи, различните настроения, които носят.  Имаме любими художници, които харесваме и следим в социалните мрежи. Аз съм израснал с картини на Левитан, на Айвазовски и мисля, че почти няма човек, който да не ги харесва. И сега има много добри руски автори, особено които рисуват с акварел, на които се възхищавам, макар аз да ползвам основно акрилни бои.

Роден съм в Русия, моята майка е от там, а баща ми е българин. Повечето време от живота си съм прекарал в България, но съм закърмен и с културата на руската страната. Свързвам я с моето детство, с едни прекрасни снежни зими, много приятели и колкото и странно да звучи, с много топлина. В България, като автор и художник най-много ме вълнува българското село, българския традиционен начин на живот. Харесвам обикновените възрастни хора, каруците, кокошките, къщите и всичко, характерно за бита. Аз съм живял в Мъглиж, който е малък град и тези неща са ми познати и мили. Това обичам да рисувам и с бита на село свързвам красивото около нас.” 

Снимки: Facebook /Plamen Kostov - ART, sofia-art-galleries.com

Галерия

Още от категорията

Алберт Българина – акордеонистът, който запази България в сърцето си

В навечерието на 2021 г. Съюзът на слепите в Израел присъди голямата си награда на Алберт Българина. Така българските преселници в Израел наричали акордеониста, който години наред, напълно безплатно, учел талантливи незрящи деца да свирят на..

публикувано на 17.01.21 в 08:05
Мара Нонинска

Мара Нонинска била охулена за участието си в първия български филм

На 16 май 1910 г. от столичния „Модерен театър” потегля файтон с напомаден и нагизден сякаш в цирк екипаж. Пъстрата компания спира пред дома на уважавания търговец Димитър Съселов на ул. „Славянска”. Там – на паважа и пред погледите на събралата се..

публикувано на 13.01.21 в 12:23

Калина Мухова и първата в България книга с бродирани илюстрации

Ще познаете изумителните творби на младата Калина Мухова по характерния за нея спокоен и елегантен стил. Изящните ѝ рисунки с молив, черно-бели или цветни, поразяват с дълбочина и контраст и те карат да се връщаш към тях отново и отново...

публикувано на 11.01.21 в 14:08