Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора във Виетнам носят България в сърцето си

Красотата на Ханой
Снимка: архив

В началото на 2020г. България и Виетнам отбелязаха 70 години от установяването на дипломатически отношения помежду си. Страната ни е една от първите, след Китай и СССР, която официално признава Демократична Република Виетнам на 8 февруари 1950г. Оттогава започва и сътрудничеството между държавите ни. Мнозина българи си спомнят още недалечното минало, преди 1989г., когато в България учеха и работеха много виетнамци. Усвояването на българския език започва още във Виетнам, където ги подготвят български преподаватели. В продължение на десетилетия, през висшите училища в България са преминали над 30 хил. виетнамски студенти, които не само не са забравили българския език, но и изпитват най-топли чувства към страната ни. Сред тях е доц. Чант Хи Мин Хоа, която днес е зам.ректор на Университета за социални науки и хуманитаристика в Ханой.

"Най-силно си спомням своите добри преподаватели и приятели - отбелязва в интервю за програма „Хр. Ботев” на БНР доц. Хоа. - В началото ми беше малко трудно да изучвам български език, но успях да завърша висшето си образование с отличие, да продължа на по-висока степен и да защитя дисертация. Повечето от хората във Виетнам, които са учили и завършили образованието си в България, са много добри в своята сфера. Някои постигнаха значими успехи в науката, други заемат високи длъжности в правителството, в администрацията, в различни организации и т.н. В наше лице България има голямо и силно лоби във Виетнам."

Според доц. Хоа България и Виетнам могат да развиват сътрудничество в много области като туризма, науката, културата, образованието. Специално в сферата на висшето образование, могат да бъдат развити съвместни магистърски и докторски програми. Има възможности за специализации и обмен на преподаватели.

"Двете държави биха могли да се споразумеят за учредяване на постоянни докторанти по български език в различни университети във Виетнам, както и по виетнамски език в България - посочва още зам.ректор Чант Хи Мин Хоа. - Най-новото, над което работим е преработено издание на българо-виетнамски речник, който е в два тома и е бил издаден от Софийския университет "Климент Охридски" през 1983-84г. Речникът е част от проект „Improving the quality of foreign languages...” и е с финансовата подкрепа на Министерството на външните работина България“.

В екипа, подготвящ новото издание на речника е и проф. Стоян Буров, един от преподавателите по български език, който в началото на 80-те години на миналия век обучава във Виетнам кандидатите за българските университети:

Проф. Стоян Буров

"От речника ще има голяма полза, защото ще подпомага всички, които поддържат своя български език. Има много виетнамци, които се занимават с наука, с култура. Речникът ще бъде полезен и в областта на търговията, икономиката, бизнеса, и особено туризма. Виетнам е много интересна туристическа дестинация - има много дълга крайбрежна ивица и там е вечно лято. Виетнамците са много прагматични хора, а идеята да се направят постоянни лекторати по български език във Виетнам и по виетнамски в България е много добра. Това не е само изучаване на български език, то е докосване до културата и връзките между хората."

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС и архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15

Нова Загора с аромат на самардала

Празник на самардалата е повод жителите на Нова Загора да излязат на улицата за да отдадат почит на най-популярната си подправка, превърнала се в нещо като туристическо лого на града. Събитието се провежда на 27 април за втора поредна година, а негови..

публикувано на 27.04.24 в 09:10