Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да почетем Св. Варвара, закрилница на децата

Снимка: архив

На Св. Варвара е посветен четвъртият ден от декември, а паметта ѝ се почита и от православието, и от католицизма. В богослужението на този ден се изпълняват специални песнопения, описващи подвига ѝ.

„Да почетем Света Варвара. Съкрушила вражеските мрежи, всечестната се избави като птица от тях с помощта и оръжието на кръста“ , гласи тропарът за Св. Варвара.

Празникът е и част от българския фолклорен календар. Светицата се приема за закрилница на децата от болести, най-често от шарка, но и на внезапно починалите. Според легендата, св. Варвара се е родила в днешните български земи, в с. Елешница, наричано по онова време Илиопол. Може би това обяснява голямата популярност на светицата, както и множеството обичаи, предания и вярвания, свързани с нея.

През следващите два дни църквата чества Свети Сава (5 декември) и Свети Николай Мирликийски (6 декември). В народните вярвания Варвара е сестра на Сава и Никола, затова фолклорните празници са събрали и езически, и християнски елементи. Тази своеобразна триада е родила поговорката „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“. Това е и заглавието на материала от колекцията на Радио България, в който ще прочетете най-важното за трите празника.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В миналото траханата е била защитa срещу глада, а днес – срещу загубата на памет

Първият по рода си Празник на траханата в България ще се проведе тази събота, 3 август. Събитието, свързано с родовата памет, кодирана в традиционната българска храна като дар от природата, ще се случи на площада в село Пелевун, община Ивайловград, по..

публикувано на 02.08.24 в 09:20

Зеленчуци директно от полето на Деня на градинаря в с. Цар Асен

Ден на градинаря ще отбележат днес, 30 юли, в силистренското село Цар Асен, Община Алфатар. Празникът е посветен на усилията на всички градинари и земеделци, които допринасят за богатството на добруджанската трапеза. По традиция десетки..

публикувано на 30.07.24 в 08:05

Фестивал на шевицата представя традицията на везането в свищовското село Вардим

Продължава тридневният фестивал на шевицата за жителите и гостите на свищовското село Вардим. Той се провежда на площада до читалище "Трудолюбие-1907", съобщиха организаторите. В основата си фестивалът популяризира една особено колоритна..

публикувано на 27.07.24 в 09:15