Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приет е Националният план за ваксиниране срещу Covid-19

Снимка: БГНЕС

На заседание на Министерския съвет днес бе приет Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. При изготвянето на плана са използвани препоръките на Световната здравна организация, съобразени с особеностите на българското здравеопазване. Той е отворен и за актуализация в зависимост от обстановката, посочи министър Ангелов.

Кой кога ще бъде ваксиниран?
Според плана първо ще бъдат поставени ваксини на медицинския персонал – лекари, зъболекари, специалисти по здравни грижи, магистър фармацевти и помощен персонал, а така също на служителите на МВР. В тази категория попадат около 243 600 лица.

Втората фаза
 на ваксинация ще обхване педагогически специалисти, потребители и персонал на социални институции и персонала на ферми за отглеждане на норки – около 112 080 души.

Третата фаза
 обхваща участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности, като например служители от структурите в системата на ВиК. 

В четвъртата фаза попадат възрастните хора от 65-годишна възраст нагоре и хората с хронични заболявания.

Петата фаза
 ще обхване уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Райониране
За целите на ваксинирането страната ще бъде разделена на 6 региона. Всеки един от тях има съответния отговорник - РЗИ, която ще извършва логистиката.
За Район 1 отговаря РЗИ- Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас. 

Ваксинирането ще е доброволно
Министър Ангелов отново подчерта, че ваксинирането ще е доброволно след ясно изразено желание от страна на ваксинирания и информираното му съгласие за ваксината, която той си е избрал.

Прилагането на ваксините ще се случва след разрешение на Европейската агенция за лекарствата. "Трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло", посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Изготвила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45