Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското земеделие има шанс да бъде включено в Плана за възстановяване

Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

Според министъра на земеделието Десислава Танева, пред българското земеделие се разкрива възможност да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивостПо време на видеоконферентна публична дискусия, посветена на втория стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост „Зелена България“, Танева посочи, че прекият ефект от плана е обективен контрол върху системите за управление на мерките за подкрепа на сектора

След реформата на Общата селскостопанска политика за новия програмен период, която е оформена като зелен преход, ще има повече средства за озеленяване и екологосъобразно произведени храни, каквито търси потребителят. 

Благодарение на два проекта „Дигитално земеделие“ и „Подобряване на състоянието и модернизация на хидромелиоративната инфраструктура“, ще се  извърши качествено нов скок в управлението и развитието на българското земеделие. 

Първият предвижда създаване на цялостна Електронна информационна система в земеделието, както и инструменти за достъп до пространствени данни и регистри. 

Вторият цели възстановяването и модернизацията на напоителните системи в България, което ще доведе до увеличаване на земеделските площи и до 75 % икономия на вода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00