Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радко Влайков: Проблемите на българското малцинство в Сърбия вече се решават

Снимка: far.rs

През изминалите четири години политическият диалог между България и Сърбия е може би най-интензивният и резултатният за историята на двустранните отношения. В този период и стокообменът между двете страни почти се е удвоил. Това каза пред БНР посланикът на България в Белград Радко Влайков, чийто мандат приключва.

По думите му, „има видими положителни промени в положението на българското малцинство“ в Сърбия. Влайков отбеляза, че за последния век то е „било тъпкано и мачкано“, за което вина имат югославската и българската тоталитарни държави.

Той посочи, че вече е намерен механизъм проблемите на хората от българското малцинство да бъдат разбрани и решавани, „да им бъде вдъхнат кураж не само да не се страхуват или да се срамуват да се нарекат българи, а да бъдат горди от това“.

Още от категорията

Хората под карантина или в болница ще гласуват в подвижна урна

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за извънредното положение. Според тях хората, поставени под карантина или в болнично заведение, ще могат да гласуват в подвижна урна. Те ще трябва да заявят желанието си да гласуват по този начин не..

публикувано на 28.01.21 в 13:00

Заболеваемостта от Covid-19 спадна на 90 души на всеки 100 хиляди

Противоепидемичните мерки продължават да дават резултат и броят на излекуваните е близо два пъти повече от този на заразените с Covid-19, заяви на редовния брифинг по въпросите на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той илюстрира..

публикувано на 28.01.21 в 12:19

Информационен ден за здравноосигурителните права на българите в Австрия

Онлайн информационен ден за здравноосигурителните права на българите в Австрия организира Службата по трудови и социални въпроси към посолството на България във Виена съвместно с представители на Националната здравноосигурителна каса, съобщават от..

публикувано на 28.01.21 в 12:07