Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 ученици са част от национална образователна програма за програмисти

Снимка: архив

Вече четири години, общо 1054 ученици преминават програмата "Обучение за ИТ кариера" за специалността "Приложен програмист", съобщава пресцентърът на МОН. Програмата е нова в списъка с професиите, като в нея си сътрудничат ИТ бизнесът, професионалните гимназии и висшите училища. 

Досега 181 от завършилите по програмата ученици са заявили, че остават в страната и ще се обучават по специалности, близки до информационните технологии, а 120 от тях вече работят в ИТ фирми. 

Обучението започва от десети клас и е в рамките на три години, като материалите се разработват от група експерти, работещи в ИТ сектора, съвместно с преподаватели от средните и висшите училища. Партньорите по националната програма осигуряват стаж във фирми от софтуерния бранш, информира още МОН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възможностите си за културен туризъм представят във Велико Търново 10 държави

От 8 до 10 октомври в Бизнес център Велико Търново в старопрестолния град ще се проведе 19-о издание на Международното изложение "Културен туризъм". Специализираната туристическа борса ще представи туристическия потенциал в областта на културата на..

публикувано на 08.10.24 в 06:45

Слънчев вторник в България, в София – до 24 градуса

Във вторник , 8 октомври,  минималните температури ще са хладни – между 5 и 10°, в София 7°. На места в котловините и низините ще има мъгли. През деня ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са от 23 до 28°, в София - 24°. След обяд от..

публикувано на 07.10.24 в 19:45

Водещият учен в света в сферата на ИИ проф. Зико Колтер с лекция в София

По покана на INSAIT в България пристига един от водещите учени в света в сферата на изкуствения интелект и член на борда на OpenAI – проф. Зико Колтер, съобщи Министерството на образованието. Той ще изнесе публична лекция в Софийския университет, част..

публикувано на 07.10.24 в 17:00