Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златка Ставрева – „бялата лястовица на Странджа“, празнува важни годишнини

Снимка: youtube.com

„Малко е да се каже, че обичам странджанската песен! Тя е дълбоко в сърцето ми, нося я с любов и преклонение, ще ѝ остана вярна до сетния си дъх“ – споделя своето верую народната певица Златка Ставрева, която днес чества своята 70-годишнина.

Изпълнител, педагог и организатор на фолклорни събития, тя неуморно следва избрания път, изпъстрен с концерти у нас и в чужбина, аудио и видео записи, участия в радио и телевизионни предавания и международни форуми. Някои от нейните пораснали възпитаници днес са известни млади певци, а основаните от Златка Ставрева фолклорни формации са важна част от културния живот на няколко селища в крайморските общини Царево и Приморско, както и община Средец.


„Родена съм в сърцето на Странджа планина - разказва известната певица. – В моето село Костѝ и до днес се пази древният нестинарски обичай

Наблизо е най-старият естествен растителен резерват Силкосия. Корените ми са от Източна Тракия, с. Малък Самоков. Моите родителите ме отгледаха с обич, предадоха ми много добродетели - честност, трудолюбие, уважение и признателност. В „домашната школа“ съм закърмена с красивата странджанска песен. Помня първия концерт, на който присъствах – пееше „чародейката на Странджа“, голямата Магда Пушкарова.

Слушах я с притаен дъх. Едва 15-годишна отидох в Бургас, за да продължа образованието си. Там, в групата „Тракийска песен“, започна моят творчески път. Участвала съм в няколко фолклорни ансамбъла в града, изнасяла съм концерти като солистка и като част от различни формации. През 1992 г. започнахме с моята по-малка сестра Ирина да пеем в дует. Получихме подкрепа от  композиторите Константин Филипов и Димитър Колев, както и от големите странджански изпълнители Сава Попсавов, Янка Рупкина и Георги Павлов, който ни нарече „белите лястовици на Странджа“. Чародейката на Странджа ни обяви за свои духовни дъщери и последователки в изпълнителското изкуство, а през 2000 г. ни завеща текстове и мелодии на нейни песни.“

Концертната си дейност г-жа Ставрева продължава и след завръщането си в Странджанския край в края на 90-те години на м. в., но най-много време и усилия посвещава на работата с фолклорни състави. Вече 16 години ръководи създадената от нея детска формация „Нестинарче“  към Народно читалище „Георги Кондолов“ в гр. Царево. В съседното село Лозенец пък основава „Лозенче“, също детска фолклорна група. Едновременно с това ръководи женската битова група на селото, а през 2008 г. създава и мъжка певческа група, която възражда този тип странджанско пеене и съхранява в репертоара си старинни образци. Детските фолклорни формации „Урдовиза“ (по името на най-старото селище в района на днешния Китен) и „Алени божурчета“ в община Средец, също са създадени от певицата.

Тези млади таланти са донесли много награди, много слава. Благодарност дължа на акордеониста Пламен Янев, с когото работя, както и на кметовете на тези общини, които ни подкрепят, за да растат щастливи и да се развиват тези дарования. Някои от тях се реализираха успешно: Костадин Михайлов – странджански народен певец и изследовател на историята на родния си край, Янислав Костов Иванов – преподавател по музика и история, Калина Костадинова, Яна Илиева, Даниела Ангелова, Мариела Ангелова, Мариела Желязкова (която освен, че пее в „Алени божурчета“ е 10-кратна републиканска шампионка по борба. Гордея се и с Георги Йовнов, Стефани Стоянова, Петър Манолов и още много, много други…Удовлетворена съм от труда си и от техните успехи.

Отново с подкрепата на общинските екипи, Златка Ставрева създава и няколко фолклорни фестивала. Сред тях е международният „Атлиманска огърлица“, който има конкурсен характер и е единственото подобно събитие в района на Южното ни Черноморие. Поради извънредните мерки през пролетта, тазгодишното издание беше отменено, но се състоя музикално-танцовият фестивал „Фолклорна плетеница“също създаден от г-жа Ставрева.

По повод житейската ѝ годишнина и 55 г. творческа дейност, Костадин Михайлов се е заел да напише биографична книга „Дъщеря на легендарна Странджа“. Тя ще бъде представена през пролетта на следващата година в Бургас и още няколко места, свързани с огромната професионална дейност на известната странджанка. Така, макар и със закъснение, нейните последователи ще отбележат празника, който днес от сърце ѝ честитим. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25