Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква почита Света Анна

Снимка: архив

Българската православна църква отбелязва Зачатие на Света Анна. Светицата е сочена от традицията за майка на Дева Мария. Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството.

В народния календар освен с майчинството, денят се свързва и с
нарастването на деня, тъй като по стар стил Анинден е бил отбелязван в най-краткия ден от годината (22 декември), след който денят започва да нараства "с по едно просено зърно". Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. 

Имен ден празнуват Анна, Янка, Янко. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Фейсбук / Посолство на Република България в Япония

Работилница за бродиране на българска шевица в Япония

Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...

публикувано на 16.05.24 в 08:10

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

Изложба разказва за култа към бога-слънце и богинята-майка по нашите земи

Гостуващата изложба “Богове, символи и древни знаци” от Регионален исторически музей –  Враца ще бъде открита на 11 май от 11 часа в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при..

публикувано на 11.05.24 в 06:15