Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка работа си иска майстора

Снимка: Facebook/Михаил Кочев

Днес границата между предметите на изкуството и тези на занаятчийския труд е все по-невидима. С напредването на технологиите и майсторите стават още по-изобретателни и подхождат новаторски към занаятчийския си труд. Именно иновативността в работата поддържа духа и интереса към професията на един от най-изкусните майстори на ковано желязо в София – Михаил Кочев.

„У нас открай време се цени високо талантът на занаятчиите”, сподели преди време в интервю за Радио България майсторът. Той и колегите му занаятчии в България почитат за свой небесен покровител Свети Спиродон Чудотворец. Според преданията самият светец е практикувал обущарството през IV век , затова днес празнуват обущари, ковачи, дюлгери, абаджии и пр..

„Да съм занаятчия означава да работя хобито си”, казва ковачът Михаил Кочев, чиито ръце с еднаква лекота извайват дамски накит или сувенирна кама. „Занаятите ще съществуват докато има отдадени на тях хора“, сигурен е майсторът. Чуйте разказа му за пътя на занаятчийството в съвременния свят и как самият той разгадава сложна, старинна технология за изработка на сувенирни ножове, в публикацията от колекцията на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева

Снимки: Facebook/Михаил Кочев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05