Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка работа си иска майстора

Снимка: Facebook/Михаил Кочев

Днес границата между предметите на изкуството и тези на занаятчийския труд е все по-невидима. С напредването на технологиите и майсторите стават още по-изобретателни и подхождат новаторски към занаятчийския си труд. Именно иновативността в работата поддържа духа и интереса към професията на един от най-изкусните майстори на ковано желязо в София – Михаил Кочев.

„У нас открай време се цени високо талантът на занаятчиите”, сподели преди време в интервю за Радио България майсторът. Той и колегите му занаятчии в България почитат за свой небесен покровител Свети Спиродон Чудотворец. Според преданията самият светец е практикувал обущарството през IV век , затова днес празнуват обущари, ковачи, дюлгери, абаджии и пр..

„Да съм занаятчия означава да работя хобито си”, казва ковачът Михаил Кочев, чиито ръце с еднаква лекота извайват дамски накит или сувенирна кама. „Занаятите ще съществуват докато има отдадени на тях хора“, сигурен е майсторът. Чуйте разказа му за пътя на занаятчийството в съвременния свят и как самият той разгадава сложна, старинна технология за изработка на сувенирни ножове, в публикацията от колекцията на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева

Снимки: Facebook/Михаил Кочев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30