Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимна фото разходка в софийския зоопарк

4
Снимка: Facebook/ Зоологическа градина София

Зоологическата градина в София се слави като най-старата и най-голямата на Балканския полуостров. В нея живеят 2150 животни от 237 вида, като 29 от тях са застрашени от изчезване.

Дори в настоящия период на изолация зимният график позволява разходки на посетителите из алеите на парка и около загражденията на открито всеки ден от 8.30 до 16.30 часа. Носенето на маски и спазването на дистанция е задължително, напомнят от зоопарка.

За някои от обитателите на зоопарка студените зимни месеци са благоприятни, тъй като те са от северните ширини и имат приспособления за живот в сняг и при ниски температури. Такива са сибирският тигър, полярната сова, лебедите и гъските, както и новопристигналият снежен леопард.

Представителите на европейската фауна -  вълци, чакали, лисици, елени, хищни птици и гарвани, също понасят добре зимата.

Притегателен за всички деца е обновеният дом на приматите, който официално беше отворен през есента. Сега, заради противоепидемичните мерки, посетителите имат възможност да се разхождат само край откритите пространства на сектора.

Три кафяви, две черни американски и една хималайска мечки са обитателите на Мечкарника,  които през декември  се унасят в зимен сън. Изключение прави само бърнестото мече Лиам, което е топлолюбив вид. То ще се радва на по-широки вътрешни помещения и подходящо отопление през студените месеци.

Гигантите в зоопарка – слоницата Артайда, белият носорог Чоко, хипопотамът джудже Емилио и по-големият му събрат Норман също имат подходяща „мебелировка”, която им дава комфорт през зимата. Те излизат във външните си пространства само при по-меко време. Тогава могат да бъдат видени от посетителите, тъй като достъпът до вътрешните помещения е ограничен заради Covid-19.

Лежанки с вградено отопление и инфрачервени отоплителни лампи  се грижат за уюта на големите котки - тигри, леопарди и ягуари.

Специални „оранжерии” приютяват обитателите на езерото за водоплаващи птици, а помпа в единия край на езерото осигурява водна циркулация, за да се поддържа незамръзнало водно огледало.

Съставила: Елена Каркаланова

Снимки: zoosofia.eu, БГНЕС, Facebook/ Зоологическа градина София



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17