Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Римска пещ на 1500 години откриха при строителни изкопи в Силистра

Снимка: БГНЕС

Съоръжението е с напълно запазена горивна камера. Пещта е на две нива. На долното ниво са двете горивни камери, в които е пален огънят, който затопля скарата. Над скарата е горната камера на пещта. Скарата има площ около 15 кв.м., казва археологът Кристиян Михайлов, цитиран от БГНЕС.

Тази пещ може да поеме около 10-15 опалвания и 10-15 продукции от тухли. Имайте предвид, че температурата, която се е развивала в нея, е около 900 градуса, заяви от своя страна проф. Георги Атанасов.

Според специалистите технологията не се e различавала много от днешния начин за производство на тухли. Наблюдавайки размерите на тухлите, вглеждайки се внимателно в украсата им, не изключваме тази пещ да е произвеждала тухли за строителството на великолепния кастел на дунавския бряг на Юстиниан Велики, издигнат около 620-630 година, подчерта още проф. Атанасов.

Археолозите са категорични, че находката е най-голямата пещ за строителна керамика от римската епоха, откривана по нашите земи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20