Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на планините

Връх Вихрен
Снимка: личен архив

Днес отбелязваме Международния ден на планините. Решението за това е взето на Общо събрание на ООН през 2002 г. Целта е да се популяризира значението на планината за живота на хората и устойчивото развитие на планинските райони. 

Планинарството в България е сред предпочитаните начини за разтоварване. Планините в страната ни  са 39 на брой - малки и големи. Те са разнообразни и всичките - достъпни през 4-те годишни сезона. Върховете над 2000 метра са осем. Това са Мусала /в Рила/, Вихрен /Пирин/, Ботев /Стара планина/, Черни връх /Витоша/, Руен /Осоговска планина/, Гоцев /Славянка/, Голям Перелик /Родопи/, Радомир /Беласица/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Света Богородица с Младенеца

В Разлог откриха шестметрова статуя на Света Богородица с Младенеца

С водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, в Разлог беше открита шестметрова статуя на Света Богородица с Младенеца. Скулптурата, поставена в центъра на кръговото кръстовище пред многопрофилната болница в града, се вижда от повече от..

публикувано на 12.10.24 в 16:50

С шествие в подкрепа на донорството мотористите сложиха край на мотосезона

Мотошествие в подкрепа на донорството и трансплантацията на органи премина през столичните улици. Под мотото “Да! На живота!” и с маршрут от Националния исторически музей до Народното събрание мотористите сложиха край на тазгодишния мотосезон. В..

публикувано на 12.10.24 в 13:53

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

Страната ни е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, става ясно от проучване на британската компания 1st Move International. Според изследването годишната брутна доходност от наеми у нас възлиза на 4,65%. Същевременно..

публикувано на 12.10.24 в 13:09