Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на планините

Връх Вихрен
Снимка: личен архив

Днес отбелязваме Международния ден на планините. Решението за това е взето на Общо събрание на ООН през 2002 г. Целта е да се популяризира значението на планината за живота на хората и устойчивото развитие на планинските райони. 

Планинарството в България е сред предпочитаните начини за разтоварване. Планините в страната ни  са 39 на брой - малки и големи. Те са разнообразни и всичките - достъпни през 4-те годишни сезона. Върховете над 2000 метра са осем. Това са Мусала /в Рила/, Вихрен /Пирин/, Ботев /Стара планина/, Черни връх /Витоша/, Руен /Осоговска планина/, Гоцев /Славянка/, Голям Перелик /Родопи/, Радомир /Беласица/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Изтеклият срок на машините за гласуване няма да повлияе на вота

Изтеклите гаранции на машините за гласуване няма да създадат проблем на предстоящите парламентарни избори, увери пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му, изтеклият срок на годност на машините не..

публикувано на 12.10.24 в 10:24
Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36

Тиквени фантазии в Севлиево

Севлиево е „царството на тиквата“. Вкусният плод се отглежда в изобилие в тази част на Северна България. Не случайно местните са му посветили специален фестивал, който се провежда в рамките на Севлиевския есенен панаир. Тази година началото бе..

публикувано на 12.10.24 в 09:05