Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебството на Рождество Христово или когато небето се отваря

Снимка: БГНЕС

Рождество Христово или Коледа, е най-обичаният и дългоочакван празник от мало и голямо. Подобно на много други празници в България, и той е изпълнен с обреди и ритуали, някои от които се коренят столетия назад във времето.

В навечерието на 25 декември е Бъдни вечер, наричан в някои райони на страната Малка коледа или Кадена вечер. Тогава  цялото семейство се събира около трапезата. И до ден днешен се спазва традицията на нея да се поставят само нечетен брой постни ястия.

В миналото празничната софра трябвало да включва всичко, което се произвеждало в домакинството - жито, фасул, ошав, туршии, чесън, мед, орехи и вино. В наши дни се разчита най-вече на супермаркета, но е въпрос на чест за домакинята да приготви задължителните за случая постни сърмички или пълнени чушки с боб, домашната баница и неотменната содена погача с една желязна пара за късмет и здраве. Прието е най-възрастният в семейството да разчупи обредната питка и да раздаде по парче на присъстващите. На когото се падне парчето с парата, той ще бъде късметлията в семейството през следващата година.



Някога в нощта срещу Коледа поставяли бъдник /специално дърво от дъб или круша/ в огнището и са гадаели каква ще бъде годината според това как гори.

Народът ни вярвал, че в полунощ небето се отваря и границите между него и земята се сливат. Тогава сред хората слизали душите на мъртвите. А когато удари полунощ, коледарите тръгвали по домовете, за да прогонят злите духове, които бродят навред. Сега тази традиция все още е жива в някои селища на страната ни.

Още за вълшебството на Бъдни вечер и Рождество в българската традиция ще научите в материала „Славите ли млада Бога“ от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова
Снимки: БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10