Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната ни църква се готви за по-различни празници

Снимка: БГНЕС

Заради епидемията от Covid-19, българите се готвят да посрещнат Рождество Христово в по-различна обстановка. Храмовете се дезинфекцират и в тях може да се влиза само с маски. От ефира на БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний предупреди, че епидемията не трябва да се подценява и призова да се спазват строго всички противоепидемични мерки.

Митрополитът посочи, че храмовете "ще бъдат отворени за служение и това е правилно решение на правителството". По думите му, празниците около Великден са показали, че БПЦ и миряните са дисциплинирани и с отговорно съзнание за дълг към ближия и към Бога. "Трябва да помним смисъла и значението на всички християнски празници", призова негово високопреосвещенство и отправи благослов към българските православни християни:

"В навечерието на Рождество Христово искам да благопожелая на всички православни християни да имат христовия мир в своите сърца, да вземат върху си благата воля на родилия се Богомладенец, да усилят своята молитва да бъдем по-добри и съпричастни към нуждите на нашите ближни, та така да изпълним и заповедта на нашия Спасител и Избавител да имаме любов между човеците и по това ще познаем, че сме синове Божии."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Богородични заговезни е

За православните Богородични заговезни поставят началото на Богородичния пост. Той продължава 2 седмици и предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август...

публикувано на 31.07.24 в 10:59

Стара Загора отбелязва 147 години от сраженията в защита на града

Навършват се 147 години от боевете за защитата на Стара Загора през 1877 г. В знак на почит и признателност към героизма на загиналите за свободата, на 31 юли, в 9:30 часа едновременно ще бъдат поднесени венци пред Паметника на Трета опълченска..

публикувано на 31.07.24 в 06:35

Светият синод на БПЦ излезе с позиция за церемонията по откриване на Олимпиадата

Християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят, се казва в позиция на  Светия Синод на Българската православна църква по повод церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж. "Целият..

публикувано на 30.07.24 в 13:18