Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Директорът на Софийската филхармония: Ние сме в ситуация да догонваме Турция

Найден Тодоров
Снимка: БТА

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров се завърна от посещение в Турция, където беше сред специалните гости на церемония по откриването в Анкара на „Културния кампус на Турция“ - единствено по рода си пространство за музика.

Тодоров бе и част от международната делегация, поканена да се запознае с реконструкцията на културния център "Ататюрк" в сърцето на Истанбул.

Проектът предвижда емблематичната сграда на площад "Таксим", построена през 1946 г., да стане част от улица на културата.

"Ние май сме единствената нация, която не се интересува от себе си", констатира известният български музикант в интервю за БТА по повод на способността на други държави да съхраняват своята история и да развиват положителните елементи в нея. 

„Аз бях останал с убеждението, че по отношение на класическата музика Турция е по-назад от нас. Това, което видях и в Истанбул, и в Анкара, ми показа, че ние сме в ситуация да догонваме Турция. Бях особено впечатлен от нивото и на истанбулския, и на анкарския оркестър, но най-вече - от инфраструктурата. Защото това е нещо, което ние много често пренебрегваме. За да се развиват нови музиканти и за да има следващи поколения, трябва да има къде да го правят“, посочи Тодоров.

Чуйте още впечатления от южната ни съседка в специалното интервю на Найден Тодоров за Радио България

Още от категорията

Българката Мария Бакалова не получи „Златен глобус“

Мария Бакалова, се размина с наградата „Златен Глобус“ в категорията, в която бе номинирана за най-добра актриса във филмова комедия. Наградата отиде при Розамунд Пайк за участието й във филма „Много ме е грижа“.Бакалова, която е първата българка с..

публикувано на 01.03.21 в 14:05

Арт инсталация възпроизвежда звуци на ключови политици

Изложбата „Премълчители“ в Института за съвременно изкуство ще постави важния въпрос за премълчаните неща от политиците по време на прехода след падането на тоталитарния режим. Авторът й Антони Райжеков насочва вниманието към 30 знакови личности..

публикувано на 28.02.21 в 11:35
Снимка: Национален политехнически музей

Изложбата „Пороци“ събира на едно място слабостите на българите

Преди век, на сладки приказки, българите посръбвали от кафето си а ла турка, а ако не било достатъчно шекерено, замезвали с толумбичка, локум или баклава. Докато бистрели политиката, потъвали в мъгляваната на тютюневия дим с абсент в ръка. А за добро..

публикувано на 24.02.21 в 11:13