Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръчно рисувана книга реконструира София от миналото

Десетки са хората, писали за София. Град, който „расте, но не старее”. Град, пълен с традиции, пазещ спомена за отдавна отминали времена. Град, който се развива и бързо се превръща в модерна европейска столица. Но една нова, необичайна книга дава друг поглед върху историята и архитектурата на една от най-древните столици в Европа. Тя е плод на многогодишния труд на архитекта Тодор Войников. Какво я отличава от всички други издания?

„Първо, цялата е нарисувана изцяло на ръка, в нея няма нито една чертичка, която да има електронен или печатен произход. Реших, че така се получава по-голяма непосредственост – споделя Тодор Войников пред Радио България. - Другото характерно е, че тя се състои до голяма степен от „живи” спомени на очевидци. Стремежът ми беше всеки един от тези спомени да се превърне в илюстрация, да добие визуален вид. И не на последно място – това е лична инициатива, като контрапункт на колективизацията, с която се характеризира обществото ни след Втората световна война.”

Работата по книгата „Драски по софийските работи” започва през 2004 г. Тодор Войников създава труда си върху паус (оризова хартия). Впечатляват невероятната прецизност, с която са начертани сградите и улиците, както и изящният почерк на текстовете, част от които представляват цитати и размишления на автора. Повечето рисунки са копия на снимки или съществуващи изображения, а основната идея е да се "реконструира" София от миналото и да се покаже как е изглеждал градът в различните периоди от развитието си.

„Книгата може да се раздели най-общо на две части: преди Освобождението (1878 г.) и след него – обяснява авторът. – Като структура градът е отражение на две империи – Римската (по-късно Византийската) и Османската. Между римската и османската София няма нищо общо, това са два различни града. Пресъздал съм триизмерно как са изглеждали те. След Освобождението се появява типичен град, строен по европейски модел. И също съм се опитал да създам едно триизмерно изображение от птичи поглед, как е изглеждала София по това време.”

Втората част на книгата се състои от четири групи – домове на прочути българи; известни в миналото заведения – ресторанти, кафенета и сладкарници, които са били център на социалните контакти; една част е отделена на площад „Св. Неделя”, а друга е посветена на улица „Раковски”. Книгата разказва и за някои от най-забележителните събития и личности, свързани със столицата.

„Всъщност, цялата книга е насочена към неща, които вече не съществуват – уточнява Тодор Войников. – Има и няколко допълнителни теми, например, за невъзможността да се възстановят изгорелите куполи по време на войната, засегнат е проблемът с паметниците. Особено наблягам на значението на центъра, като основен носител на облика, на паметта на града.”

Архитектът разказва, че силно влияние му оказва книгата на Димо Казасов „Улици, хора, събития”.

„Осъзнах, какво е преживяла София. Бомбардировките на централната част през 1944 г. разрушават улиците, но всъщност разрушенията продължават и много след това, до 1970 г., защото планът за изграждане на софийския център съдържа унищожаване на ключови сгради – Двореца, Природонаучния музей, Военния клуб. Преди това, през 1963-1964 г. в международния конкурс за центъра на София е предложено премахването на църквата „Св. Неделя” и джамията „Баня Баши”. Това породи в мен реакция на проучване, запазване, стремеж към реставрация, нещо като възкресение. С хората също се случиха някои неприятни неща. Част от българският елит беше съсипана, пожертвана. И не случайно книгата се напълни с хора – в нея има 800 наши съграждани, столичани, някои пришълци, които обаче са свързани с града.”

В тази книга всеки ще намери нещо за себе си, в зависимост от личните предпочитания и това, което вълнува отделния човек.

Градът не може да бъде едно струпване само на камъни, тухли и дърво. Той трябва да е част от нашата култура, от емоциите ни. Искам гражданите, които свързват града с важни неща от морален характер, които носят в сърцето си, да видят примерите за това, как градът започва да се одухотворява” – казва Тодор Войников.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56