Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.
Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.
Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.
Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.
Съставил: Венета Николова
Снимки: архив
В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..
Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..
С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..
Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще мерят сили край варненския квартал Аспарухово, съобщи БТА. Събитието DRON CUP VARNA FAI 2024 се провежда с..
В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим..
В събота до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад..