Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопски хотелиери посрещат зимни гости със специално меню

Снимка: архив

Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.



Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.



Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.



Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.



Съставил: Венета Николова
Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28