Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.
Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.
Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.
Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.
Съставил: Венета Николова
Снимки: архив
С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..
Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..
В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..
Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще мерят сили край варненския квартал Аспарухово, съобщи БТА. Събитието DRON CUP VARNA FAI 2024 се провежда с..
Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те..
За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система,..